Ascultă Radio România Constanța Live

zone poluate

Silviu Gurlui, conferențiar universitar doctor: Din păcate, la acest început de an, poluarea a crescut în Constanța

Silviu Gurlui, conferențiar universitar doctor: Din păcate, la acest început de an, poluarea a crescut în Constanța

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 februarie 2022, 14:24

Anumiți compuși chimici ne pot afecta sănătatea, o problemă pe care o regăsim nu numai în Constanța, ci peste tot în lume. Particulele mai mici de praf pot influența calitatea vieții și crea disconfort. În cantități foarte mari produc afecțiuni mai ales în rândul copiilor și al persoanelor vârstnice, care au deja alte afecțiuni.

Există statistici care arată că o treime dintre accidentele cerebrale sunt cauzate de poluarea cu particulele mici. Există și afecțiuni legate de o perturbare a aparatului respirator, inclusiv fătul în primele luni de evoluție poate fi afectat foarte mult din cauza acestor particule, este de părere Silviu Gurlui, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universității A.I Cuza din Iași. Acesta ne recomandă ca masca de protecție să fie purtată atunci când mediul o cere.

Cum a fost anul 2021 față de 2020 din punct de vedere al poluării în țara noastră? Ce zone sunt mai poluate, care a fost evoluția acesteia în timp?

Silviu Gurlui:
Dacă vorbim despre Constanța, de departe vedem că există o răspândire diferită a unor compuși poluanți și mă refer mai ales la particule mai mari, particule care provin în special din praful mineral. Dar sigur sunt și surse care emit astfel de particule PM10. Pe de altă parte, la oxizii de azot mă voi putea referi sau la benzeni. Sunt compuși chimici care în cantități mari ne pot afecta sănătatea, o problemă pe care o regăsim nu numai în Constanța ci peste tot în lume. Dar dacă ar fi să facem o retrospectivă pentru Constanța a anului anterior în raport cu 2020 se vede clar o îmbunătățire a calității aerului la majoritatea stațiilor unde se fac măsurători ale stațiilor Agenției de Protecția Mediului. Spre exemplu la particulele PM10, de departe vedem în zona centrală, în zona apropiată de parcul Regina Maria avem încă niște concentrații foarte scăzute față de anul 2020. În zona Medgidia se păstrează același ritm al unei scăderi destul de importante a acestor particule și de asemenea în zona Năvodari. Cu toate acestea, zona centrală este foarte poluată măcar cu aceste particule PM10. O zonă mai curată este zona de nord a stațiunii Mamaia și chiar și zona mai apropiată de port, respectiv zona Primăriei. Am văzut o scădere la dioxidul de azot în zona central a Constanței, un gaz extrem de toxic provenit din arderi sau din transporturi, dar a mai crescut în zona Medgidiei. Vă spuneam și despre benzene, un gaz extrem de toxic prezent în atmosferă. Dacă depășesc cantitățile anumite limite, este un gaz care poate produce cancer. În țară există zone cu concentrații foarte mari (de departe zona cu cea mai mare concentrație este Ploieștiul, dar există și la Iași). În Constanța deși concentrațiile sunt încă mari, ele sunt departe de a fi îngrijorătoare.

Dar sunt anumite perioade de timp când s-au înregistrat valori mari de avarie?

Silviu Gurlui: Da! Nu-mi explic de ce, dar sunt valori foarte mari în 2021. Sunt câteva zile pe care eu le-am remarcat: 7 noiembrie sau 9 decembrie când concentrațiile au ajuns de 20 de ori depășite la benzeni depășită în zona Primăriei Constanța. Sunt valori inexplicabile, ar fi trebuit probabil ca locuitorii orașului Constanța să fie avertizată sau instituțiile statului să vină cu un comunicat sau să avertizeze. E adevărat că au fost pe intervale mici de timp, apoi s-au corijat. Dar au fost valori foarte foarte mari.

Ce poate cauza poluarea?

Silviu Gurlui: Dacă e să ne referim la particulele acestea de praf mai mici, ele pot influența foarte mult calitatea vieții și disconfort. În cantități foarte mari produc afecțiuni mai ales în rândul copiilor și al persoanelor vârstnice care deja au alte afecțiuni. Din păcate există astfel de statistici care arată că, asociat cu particulele acestea mai mici care pot intra mai ușor în organism, o treime dintre accidentele cerebrale sunt cauzate de poluarea cu particulele mici. Apoi sunt alte afecțiuni legate de o perturbare a aparatului respirator. Inclusiv fătul în primele luni de evoluție poate fi afectat foarte mult din cauza acestor particule. Mai sunt periculoase dioxidul de azot și benzenul.

Ce putem spune despre acest început de an?

Silviu Gurlui: V-am prezentat situația din 2021 comparativ cu anul 2020 și am spus că sunt lucrurile mai bune. Din păcate pentru acest început de an poluarea a crescut. Spre zona centrală a Constanței poluarea a crescut la particule PM10 (praful în special) de 2 ori în primele 2 luni. Este foarte mult și deja se prefigurează zona aceasta cea mai poluată din Constanța: zona centrală. Zona cea mai curată pare a fi zona Mamaia Nord, respectiv zona Primăriei, deși sunt pe alocuri anumite particularități legate de aceste concentrații. Putem spune același lucru și pentru dioxidul de azot și de benzen. Și pentru că m-ați întrebat despre un ritm și despre anumite extreme, din păcate am remarcat pe 10,11 și 13 februarie depășiri extrem de mari la benzene în zona Primăriei. Aș remarca eu 11 februarie, o zi și o seară mai ales dintre cele mai poluate din Constanța, unde au fost remarcate valori mari la foarte mulți indicatori din păcate.

Ce puteți spune despre masca de protecție în acest context de pandemie? O purtăm sau nu? Vedem pe de o parte reglementările Guvernului și pe de altă parte, decizia Curții Constituționale a României. Cum comentați?

Silviu Gurlui: Este un subiect extrem de sensibil. În opinia mea, această mască trebuia recomandată a fi purtată. Și aici nu vorbesc neapărat despre pandemie, ci de orice context unde apar o serie de probleme în mediu, fie că vorbesc despre poluare sau despre alți compuși chimici sau când vorbesc despre virusuri. Cred că această interdicție pusă într-o anumită manieră publicului a fost o greșeală. Trebuia foarte bine reglementat faptul că masca ajută foarte mult în anumite condiții și purtată pe anumite interval de timp. Iar oamenii să fi fost foarte bine informați. Eu cred că o campanie chiar și în școală făcută anterior, făcută în prezent și în viitor privind regulile de protecție în anumite condiții de mediu trebuie încă mult intensificate. Altfel, aceste reglementări, aceste interdicții care au fost puse poate cumva într-o grabă au fost greșite. Am văzut situații aberante atunci când în aer curat, în parc erau foarte puține persoane și purtau mască în loc să se bucure de un aer curat. Nu erau condițiile adecvate. Evident, masca trebuie purtată ori de câte ori există condiții dificile de poluare sau în astfel de condiții medicale ce se impun. Dar sunt recomandări și oamenii trebuie să înțeleagă asta fiecare în parte. Indiferent că autoritățile statului anunță într-un anumit comunicat de presă, oamenii trebuie să se îngrijească într-un mod propriu de acest lucru. Eu aș fi recomandat masca spre exemplu și dacă populația era mai bine informată lucrurile stăteau ceva mai bine. Spre exemplu, dacă vorbim despre poluare, au fost perioade de timp unde ritmul de infectare este mai mare pentru că este asociat cu poluarea. Adică este asociat cu anumite interval de timp și mai ales cu seara, când poluarea este mai mare. Dacă se știau aceste perioade de timp oamenii se adaptau mai ușor și ar fi știut să poarte masca corespunzător. Repet, eu cred că interdicția purtării măștii în orice condiții trebuie mult discutată și să rămână la latitudinea persoanelor să o poarte. Eu recomand ca masca de protecție să fie purtată atunci când mediul o cere.

Realizator – Larisa Calistru

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:26

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, s-a desfășurat, astăzi, la Constanța pe plaja Modern. Evenimentul i-a...

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:28

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a criticat pe foștii edili, chiar dacă s-a lăudat...

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:06

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei...

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
podgorie, vita de vie, struguri - foto - unsplash
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:13

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor

Regiunile viticole din Dobrogea sunt renumite pentru calitatea vinurilor, dar și pentru multitudinea de atracții turistice. Enoturismul pune în...

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:02

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului

Ceremonia oficială de constituire a Consiliului Local Constanța a avut loc astăzi, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului judeţean...

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:36

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.

Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea...

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:02

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 15.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa...

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:34

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală au fost sesizați cu privire la...

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

Se extind categoriile de persoane ce se pot pensiona mai devreme deoarece au locuit în zone cu poluare. Locuitorii din Năvodari şi Altân Tepe, vizaţi de lege

Se extind categoriile de persoane ce se pot pensiona mai devreme deoarece au locuit în zone cu poluare. Locuitorii din Năvodari şi Altân Tepe, vizaţi de lege

Publicat de , 7 decembrie 2020, 14:25

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede extinderea categoriilor de persoane ce beneficiază de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare pentru că au locuit cel puţin 30 de ani în zone cu poluare remanentă, fiind introduse încă 27 de localităţi, printre care Bacău, Oneşti, Năvodari, Baraolt, Târgovişte şi Titu.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea alineatului 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul sitului contaminat.

Potrivit actului normativ, este vorba despre persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Sunt vizaţi de lege locuitorii din:

* Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele;

* Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba;

* Băiţa din judeţul Bihor;

* Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău;

* Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud;

* Crizbav, Feldioara, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov;

* Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin;

* Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj;

* Năvodari din judeţul Constanţa;

* Baraolt din judeţul Covasna;

* Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa;

* Galaţi din judeţul Galaţi;

* Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj;

* Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuţ, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara;

* Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa:

* Săvineşti din judeţul Neamţ;

* Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova;

* Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava;

* Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş;

* Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea;

* Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.

Sursa – Agerpres / Foto – unsplash.com

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:26

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, s-a desfășurat, astăzi, la Constanța pe plaja Modern. Evenimentul i-a...

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:28

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a criticat pe foștii edili, chiar dacă s-a lăudat...

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:06

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei...

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
podgorie, vita de vie, struguri - foto - unsplash
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:13

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor

Regiunile viticole din Dobrogea sunt renumite pentru calitatea vinurilor, dar și pentru multitudinea de atracții turistice. Enoturismul pune în...

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:02

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului

Ceremonia oficială de constituire a Consiliului Local Constanța a avut loc astăzi, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului judeţean...

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:36

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.

Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea...

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:02

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 15.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa...

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:34

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală au fost sesizați cu privire la...

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

Vârsta de pensionare, redusă cu doi ani pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localități supuse poluării

Vârsta de pensionare, redusă cu doi ani pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localități supuse poluării

Publicat de , 19 noiembrie 2020, 17:06

Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localități supuse poluării industriale puternice au dreptul să iasă la pensie cu doi ani mai devreme, în cazul pensiei anticipate parțiale, conform unei modificări legislative recente.

La nivel național sunt prevăzute câteva zeci de localități, printre care și Năvodari și Altîn Tepe (jud. Tulcea).

Este vorba despre zone în care se desfășoară ori s-au desfășurat activități economice care poluează pe termen lung, precum extragerea cărbunelui sau rafinarea țițeiului.
„Aceste reglementări se adresează persoanelor care solicită pensie anticipată parţială. Pensia anticipată parţială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, dar şi celor care au depăşit acest stagiu complet de cotizare cu până la 8 ani. Persoanele care îndeplinesc astfel această condiţie şi au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare, pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare. Dovada locuirii se face prin adeverinţă eliberată de Primăria de domiciliu, de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei“, a declarat Kristina Mutiș, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța. 
Redactor – Bogdan Comşa / Foto – facebook.com
TULCEA: Facilități fiscale pentru contribuabilii care au restanțe către bugetul local
Social vineri, 11 octombrie 2024, 19:28

TULCEA: Facilități fiscale pentru contribuabilii care au restanțe către bugetul local

Știri online - Radio...

TULCEA: Facilități fiscale pentru contribuabilii care au restanțe către bugetul local
CONSTANȚA: Bursa locurilor de muncă. Doar 17 persoane și-au găsit un nou serviciu
Social vineri, 11 octombrie 2024, 14:45

CONSTANȚA: Bursa locurilor de muncă. Doar 17 persoane și-au găsit un nou serviciu

Știri online - Radio...

CONSTANȚA: Bursa locurilor de muncă. Doar 17 persoane și-au găsit un nou serviciu
CONSTANȚA: Evenimentul dedicat Zilei Seniorilor, anulat săptămâna trecută din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a fost reprogramat
Social marți, 8 octombrie 2024, 18:39

CONSTANȚA: Evenimentul dedicat Zilei Seniorilor, anulat săptămâna trecută din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a fost reprogramat

Știri online - Radio...

CONSTANȚA: Evenimentul dedicat Zilei Seniorilor, anulat săptămâna trecută din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a fost reprogramat
CONSTANȚA: Ajutoarele de încălzire. Termene și condiții
Social luni, 7 octombrie 2024, 14:31

CONSTANȚA: Ajutoarele de încălzire. Termene și condiții

Știri online - Radio...

CONSTANȚA: Ajutoarele de încălzire. Termene și condiții
Social sâmbătă, 5 octombrie 2024, 15:59

CONSTANȚA: Societatea Polaris a reînceput să colecteze gunoiul și pe timpul zilei. Este încălcată astfel o hotărâre de Consiliu Local

Știri online - Radio...

CONSTANȚA: Societatea Polaris a reînceput să colecteze gunoiul și pe timpul zilei. Este încălcată astfel o hotărâre de Consiliu Local
Social miercuri, 2 octombrie 2024, 12:47

TULCEA: ,,Vagonul terapeutic” a ajuns astăzi la Secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență

Știri online - Radio...

TULCEA: ,,Vagonul terapeutic” a ajuns astăzi la Secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență
Social miercuri, 2 octombrie 2024, 11:10

CONSTANȚA: Cine poate beneficia de rețete gratuite și compensate pentru vaccinul antigripal

Știri online - Radio...

CONSTANȚA: Cine poate beneficia de rețete gratuite și compensate pentru vaccinul antigripal
Social marți, 1 octombrie 2024, 15:24

În acest sezon, constănțenii își vor putea face vaccinul antigripal direct în farmacie

Știri online - Radio...

În acest sezon, constănțenii își vor putea face vaccinul antigripal direct în farmacie