Vineri 12 februarie, de la ora 20.00, Clubul No 122 din Constanța, va fi gazda unui recital special.
Sub titulatura, ,,Să ierți”, cunoscuta interpetă de muzică folk, Zoia Alecu, alături de poeții Amelia Stănescu și Eduard Zalle, vor oferi un cadou deosebit constănțenilor dornici de frumos și sensibilitate.
La Tulcea a început stagiunea teatrală de la sfârșitul săptămânii trecute. Teatrul „Jean Bart” a propus la deschidere, în premieră, spectacolul „Stele pe cerul dimineții” de Aleksandr Galin, în regia lui Aurel Palade. Alegere inspirată, Galin fiind unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi din Rusia, precum şi un prestigios autor de scenarii şi regizor de teatru şi de film. El ocupă continuu primul loc pe lista dramaturgilor Rusiei de azi, piesele sale fiind jucate în peste două sute de teatre din întreaga ţară, ca şi în cele mai renumite teatre din Europa şi Asia.
Deci, ce piesă!!! Am avut un impuls să îi invidiez pe tulceni. Aș avea și de ce. Au avut parte de o vară cu multe, multe festivaluri și alte activități culturale și dacă am face o listă comparativă între acest oraș și Constanța, am fi, cu siguranță, în inferioritate, la acest capitol.
De exemplu, la Constanța nu știu când începe stagiunea, pe site-ul instituției este prezentat ca fiind cel mai nou spectacol, cel din august, al unei trupe de dans irlandeze. Așa că, mai avem de așteptat. Mi-aș fi dorit să știu, de asemenea, ce proiecte are teatrul nostru, pentru constănțeni.
Ne bucurăm sincer că au participat la Festivalul ”Bucureștii lui Caragiale”, dar cum rămâne cu noi, pe noi CUI ne lasă?
De mai mult de 10 ani, la Constanța ca și în țară, scenele teatrelor sunt o zonă interzisă pentru tinerii abia ieşiţi din şcolile de actorie. De fapt, de mai multă vreme cultura a fost undeva în coada listelor de priorităţi, la calculul bugetelor, în administrația centrală și în cea locală. În unele zone mai puțin, în altele mai mult…
La noi, la Constanța, interesul (financiar) pentru cultură a fost la coada cozii, vorbim despre acea cultură care formează gustul pentru frumos, pentru nou, pentru eleganță și, nu în ultimul rând pentru patrimoniu-pentru tradiție.
Am înțeles că teatrele nu au bani pentru a crea posturi noi şi se limitează doar la a căuta colaboratori. Și nu numai teatrele au avut de suferit! Dar să revenim la viața scenei tomitane. Mi-aș dori să văd la Constanța cum se construiește o trupă de sine stătătoare, cu actori de toate vârstele.
Apropo. Aș avea o întrebare… A fost cineva din conducerea teatrului constănțean la Gala Hop, pentru a căuta tineri absolvenți? Astăzi, la ”Stil de viață” , de la 18.05, la Radio Constanța, despre teatru și Gala HOP, ediția 2015. Vă aștept!
Steliana Bajdechi
P.S. Am aflat cu bucurie pentru tulceni și cu tristețe pentru constănțeni că la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc în orașul de pe Dunăre un nou eveniment muzical deosebit, „Festivalul de muzică bună”, programat în perioada 18 – 19 septembrie.
Vor fi acolo Horia Stoicanu, Zoia Alecu şi Alexandru Andrieş și mulți alți interpreți…Ce frumos!!
Mai mulți avocați din Constanța au depus o plângere prealabilă împotriva taxei de utilizare a domeniului public. Aceasta va fi introdusă de la 1 ianuarie 2025
Mai mulți avocați constănțeni au depus o plângere prealabilă împotriva taxei de utilizare a domeniului public care va fi introdusă de la 1...
Mai mulți avocați din Constanța au depus o plângere prealabilă împotriva taxei de utilizare a domeniului public. Aceasta va fi introdusă de la 1 ianuarie 2025
Mai mulți avocați constănțeni au depus o plângere prealabilă împotriva taxei de utilizare a domeniului public care va fi introdusă de la 1...