Ziua tatălui
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 mai 2019, 12:52
Sărbătorită în România în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 12 mai 2019, Ziua tatălui a fost instituită prin Legea nr. 319/2009, act normativ ce prevede, totodată, şi sărbătorirea Zilei mamei, în prima duminică a lunii mai, respectiv la 5 mai anul acesta.
Propunerea legislativă pentru instituirea acestor două zile a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, legea fiind promulgată la 13 octombrie 2009. Iniţiativa a aparţinut Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi unui grup de şapte parlamentari români, ”preocupaţi de susţinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului şi de întărirea rolului fiecărui părinte în creşterea şi educarea propriului copil”, după cum se arată în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro. Totodată, cele două zile, atât cea pentru celebrarea mamei cât şi cea dedicată tatălui, au fost propuse spre a fi sărbătorite în luna mai, ţinând cont de faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit data de 15 mai ca Zi internaţională a familiilor, dar şi de sărbătorirea Zilei copilului la 1 iunie. Astfel, trei săptămâni consecutive sunt marcate de sărbători dedicate copiilor, părinţilor şi familiei.
Pe plan mondial, nu există, în cazul celebrării Zilei tatălui, o tradiţie bine conturată în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la ţară la ţară.
În România, Ziua tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată, la data de 9 mai 2010. Până în anul 2009, România era printre puţinele state care nu au avut o astfel de tradiţie în mod oficial, iar prin instituirea Zilei tatălui, iniţiatorii legii au dorit să evidenţieze rolul jucat de tată în viaţa copilului său, în familie, dar şi în societate. De asemenea, sărbătorirea distinctă a celor doi părinţi ajută la recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia dintre ei la viaţa de familie în particular şi la construirea societăţii în general, confirmând, în acelaşi timp, perfecta egalitate în drepturi a celor doi părinţi. Zilele mamei şi tatălui reprezintă prilejuri bune pentru promovarea unor modele pozitive în societate, acestea fiind dedicate părinţilor responsabili, implicaţi în creşterea şi educarea copiilor, se arată pe site-ul www.calendarintercultural.ro.
În prezent, potrivit reglementărilor legislative în vigoare, de indemnizaţia pentru creşterea copilului poate beneficia oricare dintre părinţii copilului, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare. Indemnizaţia se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu/ Foto – unsplash.com