AUDIO | Sute de constănțeni și turiști au vizitat navele din Portul Militar, astăzi, de Ziua Porților Deschise
Publicat de Adina Sîrbu, 5 august 2023, 17:30
Evenimentele dedicate Zilei Marinei Române sunt organizate de Statul Major al Forțelor Navale, în perioada 4-15 august. După o absență de patru ani, cel mai mare spectacol naval din România va fi prezentat de marinari publicului prezent pe faleza din Constanța, marți, 15 august, începând cu ora 10.00. Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2023” va avea loc, concomitent, marți, 15 august, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.
Până atunci, însă, la Constanța, astăzi a avut loc Ziua Porților Deschise în Portul Militar. Publicul a putut vizita navele militare maritime și fluviale, dar și expoziția de armament, tehnică și echipamente cu specific de Marină.
Cei care au înfruntat căldura sufocantă, pentru a urca la bordul navelor, spun că efortul a fost răsplătit cu prisosință. De departe, cea mai impresionantă a fost vizitarea Navei Școală Mircea – i-a mărturisit o constănțeancă Silviei Pascale:
Evenimentele premergătoare Zilei Marinei Române continuă cu „Săptămâna mării și a spiritualității marinărești”, circumscrisă obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Luni, 7 august, de la ora 19.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un recital de piese din repertoriul marinăresc, pe faleza din fața Comandamentului Flotei.
Tot aici, publicul va putea vizita, până joi, 10 august, între orele 19.00 și 21.00, expoziția interactivă pregătită de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Direcția Hidrografică Maritimă și Centrul 39 Scafandri.
Pe pagina oficială a Forțelor Navale Române de pe Facebook, se desfășoară, până marți, 8 august, un concurs de cunoștințe generale despre profesia de scafandru militar. Premiul oferit câștigătorilor va fi o scufundare, împreună cu scafandrii militari, organizată de Centrul 39 Scafandri, joi, 10 august, orele 10.00-16.00, pe plaja Modern.
La atelierul de scufundări recreaționale vor participa primele 50 de persoane care vor răspunde corect la următoarele întrebări:
- Care este singura instituție din România abilitată în brevetarea scafandrilor profesioniști şi în autorizarea companiilor și instituțiilor care desfășoară activități în domeniul scafandreriei?
- În ce an a fost înființat Centrul de Scafandri?
- În ce an a intrat în dotarea Centrului de Scafandri noul Sistem de Scufundare Simulată?
- Care este adâncimea maximă până la care se pot executa scufundări simulate cu noul Sistem de Scufundare Simulată?
- Care este capacitatea maximă pentru pregătirea scafandrilor în noul Sistem de Scufundare Simulată (numărul maxim de persoane)?
Răspunsurile vor fi transmise de către participanți pe adresa de e-mail concurs.navy@gmail.com, până marți, 8 august, ora 10.00, cu următoarele date personale de identificare: nume, prenume, serie și număr CI/CNP, vârsta, localitatea de reședință și numărul de telefon.
Concursul este destinat persoanelor cu vârsta minimă de 14 ani, iar câștigătorii minori se vor prezenta la activitatea de scufundare recreațională însoțiți de un adult. Participanții la atelierul de scufundări vor parcurge o vizită medicală (măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului), realizată de specialiștii de la Centrul de Scafandri. Rezultatele celor înscriși vor fi transmise marți, 8 august, până la ora 14.00, pe adresele acestora de e-mail.
Evenimentul „Săptămâna mării și a spiritualității marinărești” se va încheia, vineri, 11 august, cu premierea câștigătorilor concursurilor cu tematică de Marină, la bordul Navei-Școală „Mircea”, Ambasadorul României Sustenabile, începând cu ora 14.00.
Redactor și foto: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu