De Ziua Națională a Lecturii, Asociația Editorilor din România lansează ”Pactul pentru Lectură”, un adevărat manifest împotriva analfabetismului funcțional
Publicat de Adina Sîrbu, 15 februarie 2023, 09:18
În 2023, România a coborât la un nivel al analfabetismului funcţional alarmant, ultimele trei evaluări PISA indicând faptul că peste 40% dintre adolescenţii de 15 ani nu au capacitatea să înţeleagă ce citesc. Altfel spus, după aproape zece ani petrecuţi în sistemul de educaţie din România, un procent copleşitor de elevi nu a dobândit deprinderi minime în ceea ce priveşte pregătirea lor. Tabloul devine cu atât mai sumbru cu cât fiecare al şaptelea elev abandonează şcoala înainte de a termina gimnaziul.
Totodată, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte, cu doar 5 euro de persoană cheltuiţi anual pentru cărţi, dar și printre țările cu cei mai puțini oameni care declară că citesc în timpul liber.
Deși ”consecinţele sunt extrem de grave pentru piaţa muncii şi pentru relaţiile sociale, la noi nu există nici măcar schiţa minimă a unei strategii naţionale de încurajare a lecturii în rândul tinerilor”, arată iniţiatorii Pactului pentru Lectură, care speră că, prin acest demers, vor readuce cititul în rândul deprinderilor de zi cu zi ale copiilor. ”Lectura reprezintă fundamentul educaţiei, în orice domeniu, asigură accesul la informaţie şi consolidează gândirea”, mai spun iniţiatorii.
‘Pactul pentru Lectură’ va fi prezentat astăzi, de Ziua Națională a Lecturii, dar el poate fi semnat pe petitieonline.com/pactul_pentru_lectura până la data de 15 martie.
Toate semnăturile vor fi ataşate documentului care va fi depus la Administraţia Prezidenţială şi la Guvern.
***
Ziua Naţională a Lecturii este marcată, începând din 2022, la data de 15 februarie, iar actuala ediţie este promovată sub motto-ul „Citim zi de zi”.
Cu prilejul acestei zile, sunt organizate activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. Muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pot acorda asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate în vederea încurajării lecturii.
La Constanța, pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” lansează proiectul „TINREAD – Biblioteca Județeană la un click distanță”. Acesta se va desfășura până la finele anului școlar, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
Data de 15 februarie a fost aleasă pentru Ziua Naţională a Lecturii întrucât este ziua de naştere a două mari personalităţi ale României, cu însemnate contribuții în domeniul culturii și al învățământului : Titu Maiorescu, născut la 15 februarie 1840, și Spiru Haret, născut la 15 februarie 1851.
Surse: AGERPRES, redactor Silvia Pascale/ Editor online: Adina Sărbu/ Foto: