Ziua limbii române
Publicat de , 29 august 2014, 15:23
În ultima zi de vară a anului 1989 pe când Cortina de Fier dintre Europa de Vest şi cea de Est se fisura masiv, Parlamentul de la Chişinău vota trecerea la grafia latină în Republica Moldova. În contextul dezintegrării Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) şi al mișcării de renaștere națională de la sfîrșitul anilor ’80 din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, la care au participat aproximativ 750.000 de persoane(circa 1/6 din populația de atunci). Printre cererile formulate era şi declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină. La 31 august, Sovietul Suprem al Republicii (Parlamentul) a reuşit să voteze legile care îndeplineau cerinţele participanţilor la „Marea Adunare Naţională”. Momentul devenea sărbătoare naţională peste Prut!
Cu o întârziere de peste 20 de ani, în semn de solidaritate cu românii din afara graniţelor de stat ale României, Parlamentul României instituia prin lege “Ziua limbii române”. Ar trebui să ştim însă că, în Evul Mediu , limba română nu era scrisă cu litere latine. Personalităţi ale culturii noastre şi-au dedicat viaţa cercetării dificile a acestor perioade istorice. Printre ei se numără şi regretatul academician George Mihăilă.
Născut în anul 1930, academicianul Gheorghe Mihăilă şi-a făcut studiile liceale la Sighişoara, cele universitare la Facultatea de Filologie din Bucureşti, obţinând titlul de doctor în anul 1960, cu teza „Împrumuturi vechi sud-slave în limba română – Studiu lexico-semantic”, şi cel de doctor docent în anul 1971. În cei aproape 50 de ani de carieră didactică la Facultatea de Filologie şi la Facultatea de Limbi Slave, a avut cursuri şi seminarii de limbă slavă veche şi slavonă românească, paleografie slavo-românească, gramatică comparată a limbilor slave, cultură şi literatură română veche, raporturi lingvistice şi literare slavo-române, istoria slavisticii şi lingvisticii româneşti.
Din Fonoteca Radio Constanţa vă oferim un fragment dintr-un interviu mai amplu despre limba română, realizat de Steliana Bajdechi.