”Ziua Sf. Valentin”, Ziua darurilor şi a iubirii este sărbătorită și la malul mării
Publicat de Carmen Secuiu, 14 februarie 2015, 11:04
În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobetele, cunoscută la data de 24 februarie. Dar și pe 14 februarie, de Valentine’ Day, sărbătoare mai mult occidentală, persoanele iubite își exprimă sentimentele de dragoste, prin cuvinte sau cadouri şi surprize.
Dar cine a fost Sfântul Valentin şi care sunt originile acestei sărbători?
Împăratul Claudius II, angajat în conducerea unor campanii militare sângeroase, care necesitau menţinerea constantă a numărului de soldaţi în armată, constată că bărbaţii tineri nu pot fi înrolaţi, fiind legaţi de neveste şi copii.
Împăratul scoate, astfel, căsătoria în afara legii. Preotul Valentin a continuat, în secret, să căsătorească tinere cupluri. Și, cum împăratul Claudius era un împătimit al persecutării creştinilor, l-a trimis în închisoare.
Aici se îndrăgosteşte de o femeie oarbă căreia îi redă vederea, dar nu avea să îşi trăiască dragostea, căci este decapitat la 14 februarie. Înainte de a fi omorât a lăsat un bilet către iubita sa, semnat ”tua Valentini”.
„Ziua Sf. Valentin”, Ziua darurilor şi a iubirii este sărbătorită mai ales în Europa Occidentală şi SUA, iar „Dragobetele” este sărbătoarea dedicată zeului dragostei cu acelaşi nume, care se celebrează la diferite date, în funcţie de zonele ţării noastre, între 24 februarie şi 25 martie.
Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiţilor se sărbătorește și de către unii constănțeni. Ce-și doresc constănțenii de Ziua Îndrăgostiților? Unora le plac surprizele, iar fetele nu-si doresc neaparat inele cu diamante, ci, mai ales, flori sau o simplă cerere în căsătorie. Florile potrivite pentru această zi sunt trandafirii roșii sau lalelele albe, care sunt simbolul dragostei perfecte.
Să ascultăm ce și-ar mai dori locuitorii de la malul mării, de „Ziua Sf. Valentin”, în înregistrarea audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro