Ziua Independenței Republicii Moldova este sărbătorită și la Constanța
Publicat de Carmen Secuiu, 27 august 2015, 15:25
Despre Ziua Independenței Republicii Moldova, președintele Asociației Pro Basarabia și Bucovina, filiala Constanța, Cezar Pînzaru a amintit, că pe 27 august 1991, populația Basarabiei și a Bucovinei și-a exprimat liber voința și a subliniat, astfel, dăinuirea în timp a moldovenilor în Transnistria, parte componentă a teritoriului istoric și etnic al poporului nostru.
Mișcarea democratică de eliberare națională a populației din Republica Moldova și-a afirmat aspirațiile de libertate prin documentele finale ale Marilor Adunări Naționale de la Chișinău, din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 și 27 august 1991, când fostul președinte al parlamentului, Alexandru Moșanu a citit textul Declarației de Independență.
Prin legile și hotărîrile Parlamentului Republicii Moldova, de atunci, limba română a fost decretată ca limbă de stat, s-a reintrodus alfabetul latin pe 31 august 1989, drapelul de stat pe 27 aprilie 1990, stema de stat pe 3 noiembrie 1990, și schimbarea denumirii oficiale a statului pe 23 mai 1991, a declarat pentru Radio România Constanța, președintele Asociației Pro-Basarabia și Bucovina, filiala Constanța, Cezar Pînzaru.
Declarația de Independență a Republicii Moldova, însă, nu mai există în forma sa originală. Originalul Declarației de Independență a Republicii Moldova a ars, în aprilie 2009, în incinta clădirii Parlamentului.
Ce a dus la acest fapt, ne explică, în continuare, președintele Asociației Pro-Basarabia și Bucovina, filiala Constanța, Cezar Pînzaru.
Cenaclul Mihail Sadoveanu, la ultima întâlnire din această vară, astăzi, 27 august, va avea în program, pe lângă momentul de omagiere a Zilei Independenței Republicii Moldova încă unul, special, dedicat Zilei Limbii Române, prezentat de prof.univ.dr. Olga Duțu și președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu.
carmensecuiu@radioconstanta.ro