Ziua Dantelei Românești sărbătorită în premieră
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 septembrie 2023, 14:49
Comunitatea La Blouse Roumaine, fondată în Constanța, sărbătorește astăzi, în premieră, Ziua Dantelei Românești.
Lucrate cu migală, mileurile și fețele de masă în stilul “lasetă” au reprezentat, cândva, cel mai prețios obiect decorativ din casă, apoi au intrat brusc în desuetitudine și este timpul să fie redescoperite, spune Lili Sumănaru, membră a comunității:
Ziua Dantelei este o mișcare inițiată de Andreea Diana Tănăsescu, care este și fondatoarea La Blouse Roumaine. La noi în țară, dantela a intrat așa, într-un cont de umbră, însă peste hotare este mai mult decât un hobby, e a devenit o formă de artă. Putem să luăm exemplul Japoniei și de aceea este o invitație de a celebra arta textilă specifică culturii noastre și de a o promova. Toți cei care doresc sunt invitați să își reviziteze dulapurile și lăzile de zestre pentru a le scoate de la naftalină și a le prezenta ca pe un obiect prețios, decorativ din casă.
Mesajul din social media este următorul:
”Sâmbătă, 23.09.2023, scoatem amintirile la soare și sărbătorim Ziua Dantelei Românești, o celebrare inițiată de comunitatea La blouse roumaine pentru a promova arta textilă specifică culturii noastre.
Vă invităm să vă revizitați dulapurile, lăzile de zestre, cutiile cu comori textile moștenite de la mama, bunica, mătușa ori o prietenă de familie.
Croșetate poetic, mileurile și fețele de masă în stilul “lasetă” au reprezentat cândva cel mai prețios obiect decorativ din casă, apoi au intrat brusc în desuetitudine. Însă nu și peste granițe, unde #RomanianPointLace este mai mult decât un hobby, devenind o formă de artă, ca de exemplu în Japonia.
Ce vă propunem acum este o primă experiență de redescoperire a lasetelor și dantelelor de tot felul transmise și create din generație în generație. Simplu și firesc, aduceți-le din nou în viața voastră.
În ultima sâmbătă din septembrie se celebrează Ziua Internațională a Dantelei, pe 30 septembrie, așadar vom avea o săptămână de frumusețe și creativitate dedicată acestui diafan meșteșug și artă deopotrivă.”
Redactor – Bogdan Comșa / redactor online – Daniel Țăndăreanu / foto – Lili Sumănaru