Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea organizează luni, 23 mai 2022, de la ora 17:30, la patinoarul de pe malul lacului Ciuperca, un flashmob dedicat Zilei Aromânilor de Pretutindeni.
În fiecare an, pe data de 23 mai, se sărbătorește în România, dar și în alte țări balcanice, Ziua Naţională a Aromânilor, în încercarea de a conserva cultura și obiceiurile acestei comunități.
La flashmobul de luni se vor dansa jocuri tradiționale aromâne, sărbătorind astfel și prietenia și armonia ce domnesc între etniile din Dobrogea, după cum a menționat Ștefan Coman, managerul Ansamblului „Baladele Deltei”, care a mărturisit că astfel de flashmob-uri în care se adună sute de persoane, iubitoare ale jocului, au devenit deja o tradiție la Tulcea.
La eveniment vor fi prezenți și:
– „Micul Armânici” al Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea
– Nicolae Panciu
– Costel Atanasof
– Călin Paraschiv
„Ziua Aromânilor de Pretutindeni”, este sărbătorită, din 1990, la iniţiativa Ligii Aromânilor din Macedonia/FYROM – pe 10/23 mai 1905 a fost tipărită „Iradeaua” sultanului Abdul Hamid al II-lea prin care li se recunoşteau aromânilor drepturi specifice în plan administrativ, şcolar şi religios.
Invitat la Radio Constanța, la Interviul dimineții, a fost astăzi artistul aromân Stelu Enache.
Stelu Enache: Bună dimineața și mulțumesc pentru invitație. Le spun și eu La mulți ani tuturor armânilor mei dragi, să fim sănătoși și să avem o primăvară frumoasă! Astăzi, 23 mai, este o zi superbă și specială pentru noi.
Larisa Calistru: Considerați că este cultura armânească bine reprezentată în zona noastră?
Stelu Enache : Da, se fac eforturi mari în ultima vreme și eu mă bucur extraordinar de tare că mă număr printre cei care susțin și încearcă să îmbogățească cultura aromânilor, prin compozițiile mele și colaborările pe care le am cu artiștii României. Am încercat să le reprezint prin concerte în țară și străinătate (în Macedonia, Albania, în comunităție de aromâni), în Italia, Spania. Manifestările culrurale de orice fel sunt foarte bine venite, din punctul meu de vedere.
Larisa Calistru: Cum ați ajuns în lumea muzicală românească?
Stelu Enache: E o poveste frumoasă și surprinzătoare în același timp chiar și pentru mine. Eu sunt unul dintre cei care nu fac o profesiune din muzică, e un hobby. Pe scena mare am ajuns după întâlnirea cu Ovidiu Lipan Țăndărică, prietenul meu, am urcat pe scenă în fața a 50 de mii de constănțeni. Și de atunci am avut foarte multe colaborări.Cu trupa Balkano, cu maestrul Gheorghe Zamfir am un album în aromână.
Larisa Calistru: Vă pregătiți de un concert special pe 24 iunie, ora 20, la Teatrul Național din București…
Stelu Enache: Așa este. Într-o seară eram cu Ovidiu Lipan Țăndărică și ne gândeam să organizăm un concert. Am ales numele „Două lumi” pentru că o lume se referă la lumea și tradiția armânească iar cealaltă la tradiția românească, lumea mea și lumea lui Ovidiu.Îi invit pe toți constănțenii și pe toți cei care ne ascultă, va fi un spectacol unic. Eu voi interpreta balade vechi românești. Aș vrea să anunț în premieră la tine acum că voi realiza în toamnă un album de balade românești și chiar unul cu balade armânești.Va fi lansat albumul „Celnic” cu 6 piese românești și 6 aromâne, creații proprii la fuziunea dintre „Două lumi”.
Larisa Calistru: V-am văzut și într-o filmare cu Gheorghe Hagi…
Stelu Enache: Da, cred că m-ați văzut într-un film făcut de TVR. Că tot vorbim de Gică, să îi urăm mult succes, că tot are sîmbătă finala Cupei României (nota redacției: FC Viitorul-Astra Giurgiu). Sunt fan al echipei Viitorul și al lui Gheorghe Hagi.
Larisa Calistru: Comunitatea armână, filiala Constanța, ne invită astăzi în Piața Ovidiu de la ora 16.45 până la ora 20.30 la Ziua Națională a Armânilor. În cadrul manifestării culturale puteți participa la o expoziție de pictură armânească, în incinta Muzeului de Istorie.Va fi și un concert de muzică și dansuri armânești…
Stelu Enache: Este foarte frumos ce se întâmplă, este foarte frumos că sunt manifestări, este atât de normal să trăim în pace și armonie. Mă bucură când văd grupuri întregi de copii su oameni tineri care dansează, se îmbracă în straiele aromâne, este o emulație.E important că se scrie, se recită în aromână. Tradiția merge mai departe, avem aici o comunitate frumoasă. Voi merge și eu după amiază să îi aplaud pe participanți.
Larisa Calistru: Ce alte pasiuni mai aveți în afară de muzică?
Stelu Enache: Eu lucrez undeva în Mamaia, manageriez un restaurant de 25 de ani, sunt un practicant și un susținător al turismului din stațiunea Mamaia și al turismului românesc. Aceasta este de fapt meseria mea. Nu cred că știe multă lume, dar la bază sunt inginer agronom. Am la muncă o terasă foarte frumoasă, unde combin acolo tot ce înseamnă artă, artă peisajistică și arta gastronomică.
Larisa Calistru: Ce alte concerte aveți?
Stelu Enache: Pe 30 mai voi cânta la Zilele Orașului Ovidiu, între 14 și 22 iunie voi fi la București cu niște concerte, apoi prin țară, la Baia Mare… Până atunci… să nu uităm că astăzi este ziua armânilor mei… Le mai spun încă odată La mulți ani! Și că îi iubesc!
Realizator – Larisa Calistru / Redactor online – Daniel Țăndăreanu