Astăzi este sărbătorită Ziua Aromânilor
Publicat de , 23 mai 2023, 10:37
Publicat de , 23 mai 2023, 10:37
Publicat de Arantxa Catană, 23 mai 2018, 17:21
O atmosferă de sărbătoare, cu dans şi cântec, în Piaţa Ovidiu din Constanţa. Sute de oameni s-au strâns în Piață, unde atmosfera este întreținută de artiști aromâni din comunitate.
Tinerii sunt îmbrăcaţi în costume populare specifice etniei.
De câțiva ani încoace, pe 23 mai se sărbătorește în România, dar și în alte țări balcanice, „Ziua Aromânilor”, în încercarea de a conserva cultura și obiceiurile acestei comunități.
Este ziua când, în anul 1905, printr-un decret, Sultanul Abdul Hamid hotăra o primă recunoaştere oficială a aromânilor ca naţiune aparte în Imperiul Otoman. La 23 mai (după CALENDARUL VECHI), în 1905, ministrul otoman al justiţiei şi cultelor, a făcut cunoscut acest document Patriarhului ecumenic de la Constantinopol, prin care se acorda aromânilor dreptul de a folosi limba în şcoală şi biserică şi dreptul de a fi reprezentaţi în administraţia locală.
Pentru prima dată a fost marcată această zi în mai 1989, de către organizaţia „Fraţii Manaki” din Bitolia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. În România prima sărbătorire a acestei date a avut loc în anul 1998.
Dobrogea este o zonă unde aromânii sunt prezenţi în număr semnificativ.
La Constanța, Comunitatea Armână, organizează miercuri în Piaţa Ovidiu, un spectacol de cântec şi dansuri armâneşti, o expoziţie de pictură şi carte armânească.
Şi Comunitatea Armână din Tulcea, împreună cu elevii şi profesorii Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, organizează , tot miercuri, un flashmob şi un spectacol artistic dedicate Zilei Aromânilor.
Publicat de Arantxa Catană, 22 mai 2018, 17:24
Pentru aromâni, data de 23 mai a devenit un simbol, fiind considerată „Ziua Aromânilor”.
Este ziua când, în anul 1905, printr-un decret, Sultanul Abdul Hamid hotăra o primă recunoaştere oficială a aromânilor ca naţiune aparte în Imperiul Otoman.
La 23 mai (după Calendarul Vechi), în 1905, ministrul otoman al justiţiei şi cultelor, a făcut cunoscut acest document Patriarhului ecumenic de la Constantinopol, prin care se acorda aromânilor dreptul de a folosi limba în şcoală şi biserică şi dreptul de a fi reprezentaţi în administraţia locală.
Pentru prima dată a fost marcată această zi în mai 1989, de către organizaţia „Fraţii Manaki” din Bitolia, Republica Macedonia. În România prima sărbătorire a acestei date a avut loc în anul 1998.
În această zi, în întreaga lume, acolo unde există comunități de aromâni, se organizează evenimente culturale care marchează acest moment istoric.
La Constanța, Comunitatea Armânã, organizeazã în data de 23 mai, începând cu orele 16:30 în Piaţa Ovidiu Constanţa, un spectacol de cântec şi dansuri armâneşti, o expoziţie de pictură şi carte armânească unde vor participa: Hrista Lupci, Yioryi Nicolae si Ioti Mela – Kavalla, Gigi Sima – Pindu, Stelian Arau – Makidonia, ansamblul IHOLU, Mariana Beca Anagnosti, copiii de la şcolile unde se învaţă cursul Opţional de Cultură şi Tradiţii Armâneşti – Şcoala 7, Şcoala 12, Şcoala 23, Şcoala 30, Şcoala 39, Liceul Teoretic Cogealac, Liceul Teoretic Mihail Kogalniceanu. Organizatorii primit şi alte surprize.
Şi Comunitatea Armână din Tulcea, împreună cu elevii şi profesorii Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, organizează miercuri – 23 mai, începând cu ora 18.00, un Flashmob şi un spectacol artistic dedicate Zilei Aromânilor.
Foto: aromanii.ro