O serie de evenimente dedicate copiilor şi tinerilor se vor desfășura la Constanța, în zilele de 14, 15 și 16 iunie pentru a marca „Zilele Europene ale Arheologiei”.
Startul va fi dat astăzi, la Palatul Copiilor, unde cei mici vor participa la ateliere de modelaj figurativ şi zoomorf.
Sâmbătă și duminică, însă, copiii din comuna constănțeană Grădina vor avea parte de surprize. Atelierele de ceramică, atelierele de lectură sau vânătoarea de comori sunt câteva dintre ele.
Ne spune mai multe detalii arheologul Oana Grigoruță, într-un material semnat de Silvia Pascale.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local ale comunei Siliștea, organizează, în perioada 17-19 iunie, o serie de evenimente dedicate copiilor și tinerilor, acțiuni desfășurate cu ocazia sărbătoririi Zilelor Europene ale Arheologiei.
Startul activităților educative și distractive va fi dat vineri, 17 iunie, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, din Piața Ovidiu nr. 12, Constanța, unde arheologul Radu Petcu va prezenta modul în care arăta o casă romană. Copiii vor porni apoi într-o misiune de descoperire a Zeiței Fortuna, transformată în mascotă de către prietenii de la Twinkl. Cei dornici să afle secretele din spatele organizării unei expoziții sunt așteptați la etajul II al muzeului, chiar de către descoperitorii obiectelor expuse, arheologi care le vor dezvălui copiilor lucruri inedite. Evenimentele sus-menționate vor avea loc în intervalul orar 10:00-14:00.
Sâmbătă și duminică, 18-19 iunie, între orele 10:00 – 20:00, scena evenimentelor organizate de MINAC se mută în Parcul Tineretului din satul Țepeș Vodă, comuna Siliștea, jud. Constanța. Aici se vor desfășura mai multe activități, fiind pregătite și numeroase surprize!
Specialiștii muzeului vor îndruma copiii în cadrul atelierelor de creație (desen, pictură, modelaj), vor oferi premii celor care participă la concursul „Micul arheolog” și vor ascunde piese care vor face apoi obiectul unei vânători de comori.
Partenerii din cadrul Asociației „Historia Renascita” și-au pregătit deja armurile și uneltele și sunt gata să prezinte publicului detalii deosebite, legate de traiul cotidian și de cultura populațiilor antice, care au trăit pe pământul dobrogean în urmă cu două milenii. Tinerii vor putea învăța salutul romanilor, iar în ateliere vor afla cum anume se prelucrau atunci diferite materiale.
La acțiune vor participa și Cercetașii României, de la care copiii vor afla detalii despre istoria organizației și obiectele de vestimentație specifice. Nu în ultimul rând, cercetașii le vor împărtăși copiilor din experiența lor, prezentându-le drumețiile întreprinse și soluțiile ingenioase ce pot fi aplicate pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute în timpul unei expediții. Atelierele pregătite de către acești parteneri ai Muzeului se anunță extrem de interesante, distractive și de neratat!
În cadrul aceluiași proiect organizat la Țepeș Vodă, vor mai avea loc alte două acțiuni deosebite. Astfel, sâmbătă, în intervalul orar 10:00-13:00, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța va organiza ateliere de linogravură și de aranjare a unui acvariu. Un capitol inedit va fi dedicat modului în care au evoluat, de-a lungul a milioane de ani, moluștele, în speță scoicile și melcii ce astăzi sunt prezențe obișnuite pentru cei ce ajung pe țărmul Mării Negre.
În aceeași zi, între orele 10:00-13:00, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța se va alătura evenimentului, prin desfășurarea acțiunii intitulată „Raftul prieteniei”. Acest proiect încurajează schimbul de carte între copii, fiind o modalitate gratuită și prietenoasă cu mediul de reînnoire a bibliotecilor personale. Schimbul se va realiza prin „Bursa de carte”, un joc în care copiii vor aduce o carte ce le aparține și pe care doresc să o ofere la schimb sau vor folosi „capitalul” de carte furnizat de Bibliotecă. O parte din acest „capital” provine din campania de donații organizată de Bibliotecă și dedicată special acestui eveniment.
Sâmbătă seara, tineri talentați vor încânta publicul prin dans și cântec. Între orele 19:00-20:00, Ansamblul „Silișteanca” va arăta spectatorilor pașii de dans ce însoțesc cântecele populare. Apoi, duminică, în același interval orar, membrii „Revolution Dance Studio” vor surprinde asistența cu mișcări de dans modern.
Spațiul verde generos și aerul curat completează rețeta de succes a acestui proiect.
Aproximativ 200 de persoane au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Zilele europene ale arheologiei, organizate în cetatea Noviodunum, oraşul Isaccea, şi cetatea Halmyris, comuna Murighiol, numărul redus al vizitatorilor putând fi explicat prin condiţiile meteo, sâmbătă şi duminică înregistrându-se ploi abundente.
„La Halmyris, doar 100 de persoane ne-au vizitat. Chiar m-am mirat că au fost atâţia vizitatori, pentru că este foarte important să fie vreme frumoasă atunci când îţi propui să vezi un sit arheologic, aflat inevitabil, în mare parte, în aer liber”, a declarat responsabilul de şantier, Cristina-Georgeta Alexandrescu, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti.
La rândul său, responsabilul de şantier al cetăţii Noviodunum, Aurel Stănică, a amintit că evenimentul de la finele săptămânii trecute includea ateliere de ceramică, o expoziţie de desene, degustare de preparate tradiţionale, reconstituiri istorice, prezentare de uniforme militare, dar şi tururi gratuite ale cetăţii.
„Ploaia ne-a dat planurile peste cap. Am mutat o parte din evenimente la Casa de cultură din oraş. Expoziţia realizată de elevii Liceului ‘Constantin Brătescu’ din Isaccea cuprinde 99 de lucrări şi va putea fi vizionată în perioada următoare, la baza noastră arheologică”, a menţionat arheologul Aurel Stănică.
El a precizat că, anul trecut, cetatea Noviodunum a fost singura din judeţul Tulcea care a marcat Zilele europene ale arheologiei, iar evenimentul din acest an a făcut parte din acţiunile organizate în cadrul proiectului „Restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric Cetatea Noviodunum”, finanţat prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).
Zilele europene ale arheologiei, desfăşurate la Halmyris, au fost marcate de un joc interactiv legat de limes-ul dunărean de pe teritoriul actual al judeţului Tulcea, de ateliere de restaurare şi modelaj pentru copii, precum şi de vizite ghidate pentru public.
Activităţile s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Parcul arheologic Halmyris-Murighiol. Conservare-restaurare şi punere în valoare a cetăţii Halmyris”, implementat de ICEM şi finanţat prin INP, prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul Elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice.
Bugetul alocat realizării documentaţiei tehnice care va sta la baza viitorului parc arheologic din apropiere de Murighiol este de 140.000 de lei, sumele repartizate pentru promovare şi relaţia cu comunitatea locală provenind din cofinanţarea beneficiarului proiectului şi a partenerului, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”.
INP a fost desemnat coordonatorul naţional al Zilelor europene ale arheologiei de către Ministerul Culturii din Franţa şi Institutul Naţional de Cercetări Arheologice preventive. Din anul 2020, România este unul dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei care marchează acest eveniment.