Zi de doliu la TIMIȘOARA, la 34 de ani de la reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989
Publicat de Adina Sîrbu, 17 decembrie 2023, 12:30
La Timişoara este astăzi zi de doliu, în memoria eroilor martiri care au murit în timpul Revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989.
17 decembrie 1989 este considerată cea mai neagră zi din istoria recentă a Timişoarei. După revolta izbucnită cu o zi mai devreme, timişorenii au ieşit din nou pe străzi pentru a protesta împotriva regimului comunist, iar forţele de represiune au deschis focul împotriva manifestanţilor. În total, au murit aproape 100 de persoane şi alte câteva sute au fost rănite. Timişorenii care s-au aflat atunci pe străzi nu pot uita teroarea prin care au trecut, dar sunt dezamăgiţi că nici acum, după mai bine de trei decenii, idealurile Revoluţiei nu s-au împlinit pe deplin:
– Am manifestat ca să intrăm în istorie, cu orice preţ voiam libertate.
– A fost un moment de graţie, a fost o stare de spirit cu totul deosebită. Păcat că acest potenţial de schimbare n-a fost fructificat.
– Din păcate, sigur, rezultatele nu sunt chiar cele dorite şi mai trebuie să aşteptăm până când vor ieşi la iveală toate roadele a ceea ce am făcut noi atunci.
Ieri, la Timişoara, a fost marcat începutul Revoluției care a dus la căderea regimului totalitar din România. Pe 16 decembrie 1989, timişorenii au ieşit pe străzi scandând împotriva Partidului Comunist şi a dictatorului Nicolae Ceauşescu. Revoltele au cuprins în zilele următoare Capitala şi alte mari oraşe ale ţării. Timişorenii care au luptat în stradăși urmașii eroilor sunt dezamăgiți de cum a evoluat societatea românească, dar și de faptul că dosarul Revoluţiei aşteaptă încă să fie judecat şi vinovaţii pedepsiţi:
– Vedem că încă pentru ceea ce am luptat noi nu s-a dus la bun sfârşit. Vedem că libertatea pe care am dorit-o noi atunci este blocată de noi, este blocată de Austria, este blocată de oricine şi, în continuare, ne complacem, ani şi ani de zile, de a rămâne o ţară nu la nivelul pe care îl doream noi în ’89.
– Dezamăgirea victimelor de după 22 decembrie, că încă nu există o sentinţă care să ne demonstreze vinovaţii. Noi ştim vinovaţii, dar aşteptăm şi o sentinţă!
Un moment emoționant a avut loc, aseară, în Piața Operei din Timișoara, organizat de Asociația ALTAR 1989. Sute de oameni au fost martori la crearea crucii din candelele nemuririi, un omagiu pentru eroii Revoluției, care au fost împușcați la Timișoara:
Ce gânduri ați aprins în această seară?
– Recunoștință pentru cei care în 1989 și-au dat viața ca să ne fie nouă mai bine, recunoștință și o părere de rău că cei care au fost vinovați șunt în libertate și sunt nepedepsiți.
– Cu gânduri pioase la colegii pe care i-am pierdut în timpul Revoluției, și sunt foarte mulți care au murit și atunci, și după. Noi am luptat efectiv pentru a ne fi traiul mai frumos.
Românilor nostalgici după perioada de dinainte de Revoluție, președintele Asociației ALTAR 1989, Virgil Hossu, le-a transmis un mesaj:
Viața e o luptă cu noi înșine și nu trebuie să disperăm. Iar eu le spun tuturor, tinerilor, de câte ori îi întâlnesc, că libertatea este cel mai prețios lucru pe care ni l-a dat Dumnezeu!
În amintirea eroilor care au murit în acele zile, pe străzile Timişoarei, sâmbătă a avut loc și Marșul Eroilor „Cine uită e complice”, organizat de Asociaţia Suporterilor „Druckeria” și care a ajuns anul acesta la ediția a 18-a.
Sebastian Novovici:
Trebuie să ne adunăm an de an în stradă, să transmitem flacăra memoriei mai departe. Cred că uitarea e cea mai grea boală și ar fi păcat… Tot timpul ne punem în pielea celor care și-au pierdut copiii, frații sau părinții la Revoluție. Ne gândim cât ar fi de trist să nu-și aducă nimeni aminte de ce s-a întâmplat atunci. Nu e nimic nou, vrem să fie ceva tradițional, an de an să se întâmple la fel, să trecem prin punctele simbolice, Piața Maria, Catedrala, Memorialul Revoluției.
Cei 200 de participanți au scandat “Timişoara”, “Libertate!”, “Păcat, păcat de sângele vârsat!”, “Cinste lor, cinste lor, cinste lor eroilor!”, “Noi sunţinem punctul 8, de la Timişoara!”, “Iliescu vinovat, pentru sângele vărsat”, “O dorinţă sinceră, România liberă”.
Evenimentele comemorative vor continua până pe 20 decembrie, ziua în care Timişoara a fost declarat primul oraş liber de comunist din România.
Sursă și foto: Radio Timișoara