AUDIO: Poveşti chinezeşti… cu iz românesc
Publicat de , 31 martie 2015, 13:39
Potrivit Serviciului judeţean de Imigrări, la ora actuală, în judeţul Constanţa, sunt în jur de 70 de chinezi, care au drept de şedere legală în România. Dintre aceştia, peste 20 sunt angajaţi, cinci şi-au deschis o afacere, doi studiază, alţi doi sunt profesori, iar 25 sunt casătoriţi sau membri de familie.
Toţi au poveşti de viaţă fascinante, iar trei dintre ei au fost de acord să ni le împărtăşească.
De exemplu, Aina ne dă fiecăruia dintre noi o lecţie despre ce înseamnă puterea iubirii. În urmă cu 18 ani, s-a îndrăgostit de un român, s-au căsătorit în China şi, mai mult decât atât, a ales să-şi schimbe radical soarta urmându-l în România.
Fructul iubirii celor doi soţi este Anna, o adolescentă care a crescut auzindu-şi părinţii comunicând în limba engleză, iar, pe parcurs, a ascultat când o poveste despre China spusă în limba română, când una despre România în limba chineză…
În timp, în casa Ainei cele două culturi s-au întrepătruns, din toate punctele de vedere. Pe acelaşi perete, un tablou din China şi altul din România, mama o întreabă pe fiică în chineză, aceasta îi răspunde în limba română. Important este că au reuşit să găsească o cale de mijloc, iar Aina nu a regretat nicio clipă alegerea făcută.
Cheng Xiang este un alt chinez care şi-a găsit jumătatea în România, ţara despre care prietenii lui credeau că este situată undeva în Africa. A plecat din China când abia împlinise 18 ani. A venit la Constanţa să-şi ajute unchiul care are o afacere, dar şi pentru a-şi continua studiile. A terminat Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, iar acum este la master şi, în paralel, lucrează ca programator.
Evident că nu a fost simplu deloc, dar prietenii pe care şi i-a făcut aici l-au ajutat să se integreze, iar el la rândul lui i-a învăţat pe aceştia câte ceva în limba chineză. Viaţa lui Cheng s-a schimbat şi mai mult de când s-a căsătorit cu o româncă şi a devenit tătic.
Cheng este unul dintre cei doi chinezi care studiază la Constanţa, iar Yuqin Wang, unul dintre profesorii de limbă chineză care activează la Constanţa. Yuqin avea 22 de ani când a ajuns în România. A ales să plece de lângă familia sa, ca să predea limba chineză într-o ţară despre care auzise doar că are peisaje deosebite, fete frumoase şi gimnaşti cu rezultate bune.
Au trecut cinci ani de atunci. În primii patru a locuit la Sibiu, iar de anul trecut s-a mutat în Constanţa. Aici predă limba chineză constănţenilor care s-au înscris la Clasa Confucius din Constanţa, care în urmă cu câteva zile a împlinit patru ani de activitate, dar şi elevilor Liceului Teoretic „George Călinescu” din Constanţa.
Yuqin spune că nu i-a fost uşor, dar, încet, încet, s-a adaptat. De departe, însă, cea mai mare provocare pentru frumoasa profesoară a fost să înveţe limba noastră, despre care spune că este mai grea decât chineza, deşi, probabil, cursanţii Clasei Confucius nu sunt de aceeaşi părere.
De cinci ani pentru Yuqin „acasă” e România, dar în fiecare vacanţă de vară îşi vizitează familia, prietenii şi locurile natale. Pentru a întări poveştile despre ţara care a adoptat-o, tânăra chinezoaică duce cu ea frânturi din ceea ce ne reprezintă, suveniruri lucrate manual, dar, în special, vin.
Nu ştie cât o să mai stea pe meleagurile româneşti, în schimb, ştie că o să-i fie dor de tradiţiile şi prăjiturile noastre, de gutui şi, mai ales de elevii ei.