Există un Univers fără timp?
Publicat de Doina Sirbu, 16 ianuarie 2023, 16:08 / actualizat: 17 ianuarie 2023, 9:59
S-au scris romane, s-au făcut filme despre călătoria omului în timp și Universuri paralele, dar iată, că se poate demonstra și matematic că există un Univers fără timp. Cum este posibil, ne explică profesorul Wladimir-Georges Boskoff, câștigător al premiului Academiei pentru Matematică și antrenor al lotului olimpic al României.
Wladimir-Georges Boskoff: Adică un Univers în care nu avem cauzalitate. De exemplu, se poate întâmpla ca un eveniment “A” să fie cauzal înainte de un eveniment “B”, dar culmea este că în acest Univers existe o curbă pe care există aceste două evenimente “A” și “B”, care se întoarce înapoi în “A”. Deci, cu alte cuvinte, “A” este înainte de “B” și “B” este înainte de “A” și așa mai departe. Asta înseamnă că, de fapt, timpul, în accepțiunea în care îl știm noi, el nu există.
Ați vorbit despre Einstein și Gödel. În acelaşi timp a fost şi contestat.
Wladimir-Georges Boskoff: Întotdeauna pot să existe mici scăpări în demonstrațiile inițiale a unei teorii atât de profundă, pentru că Universul Gödel se bazează pe niște calcule extrem, extrem de complicate. Probabil Gödel a forțat puțin lucrurile. El a simțit corect ce se întâmplă în acest Univers. Restul mai trebuie să fie și alții care să vină și să perie pe acolo pe unde a umblat geniul.
Ați scris acest univers într-o formulă matematică…
Wladimir-Georges Boskoff: Nu l-am scris eu, l-a scris Gödel. Am și eu un Univers din acesta fără timp, care este mult mai simplu decât Universul Gödel, dar nu am făcut aici calcule matematice. Pe mine m-a interesat să mă joc cu acest Univers, să arăt ce consecințe există privind cauzalitatea în acest Univers și care este legătura cu mecanica cuantică, cu superpozițiile cuantice și cu modelul acela de Many-world interpretation a lui Hugh Everett.
Deci, în concluzie, există univers fără timp?
Wladimir-Georges Boskoff: Matematic, da! Există și Univers fără materie, deci aceste Universuri exotice, ele există, ele respectă niște ecuații care sunt ecuații corespunzătoare și unor Universuri care ar putea să fie Universuri fizice reale.
Avem vreo șansă în lumea asta fără matematică, domnule profesor?
Wladimir-Georges Boskoff: În mod normal n-ar trebui să avem o șansă fără matematică, pentru că matematica, fiind limbaj universal, este necesar pentru a înțelege cam orice.
Spuneați și fizica, și chimia, și biologia, și economia. Matematica este în toate
Wladimir-Georges Boskoff: Este în toate și în semiotică și în orice este susceptibil de a fi descris logic.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Cecilia Pătrăhău