AUDIO | Spectacolul „A douăsprezecea noapte”, în regia lui Andrei ȘERBAN, gata să ne surprindă din 24 februarie
Publicat de Adina Sîrbu, 21 februarie 2024, 15:20 / actualizat: 25 februarie 2024, 20:17
A început numărătoarea inversă până la avanpremiera spectacolului „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, în regia artistului de talie internațională Andrei Șerban, la Teatrul de Stat Constanța. Comedia romantică va fi un spectacol surprinzător, așa cum este însăși viața, ne-a mărturisit regizorul, într-un interviu acordat Silviei Pascale.
În mica Sală Studio a Teatrului de Stat Constanța, unde ne-am obișnuit să vedem spectacole mari, semnate de regizori de talie națională și internațională, ne-am întâlnit cu binecunoscutul regizor Andrei Șerban, însoțit de asistentul său blănos, cățelul Rocco. Andrei Șerban ne-a dezvăluit câteva detalii din culisele spectacolului „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, primul său proiect de la malul mării.
Care este atmosfera din timpul repetițiilor?
Foarte frumoasă, cum să fie altfel la o comedie? La o comedie de Shakespeare, toată lumea e bucuroasă. Este o piesă extraordinară, care ne inspiră și ne atinge pe toți, și pe care abia așteptăm să o prezentăm publicului.
Toată această atmosferă tomitană a contat în construirea acestui spectacol?
Marea este un mare prieten, pentru că are un magnetism cu totul special și toate schimbările de atmosferă care ne creează marea se reflectă în creativitatea actorilor, și asta este un mare avantaj.
Cum i-ați simțit pe actorii constănțeni și cum i-ați descrie?
I-aș descrie ca având un spirit tânăr, nu doar fizic, fiind tineri, și, în același timp au o deschidere, o curiozitate spre nou, spre a încerca lucruri pe care nu le-au mai făcut niciodată, de a lua riscuri. Și pentru mine asta este cel mai important în teatru, pentru că, atunci când lucrez cu oameni care vor să se producă într-un fel care este plin de aventură, plin de necunoscut, atunci teatrul are șansa să fie ceva cu totul neașteptat și surprinzător, și asta este extraordinar.
Spuneați că spectacolul va șoca și cu siguranță constănțenii nu vor pleca indiferenți acasă. Ce mesaj transmite spectacolul?
Nimeni nu poate să spună nimănui ce trebuie să simtă. Suntem toți diferiți, suntem toți speciali și spectatorii sunt ca și noi. Deci fiecare din noi are dreptul că aleagă ce crede, ce simte despre o expreriență în teatru. Este exact cum ai spune la întrebarea despre viață – ce mesaj are viața? Cine poate spune ce mesaj are? Teatrul e ca viața, deci este deschis spre necunoscut.
Actorii constănțeni Ștefan Mihai și Liviu Manolache de la Teatrul de Stat Constanța, ce fac parte din distribuția spectacolului „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban, au povestit despre experiența lor de a face parte dintr-un proiect cultural important. Aceștia au declarat că sunt emoționați și onorați să joace într-o comedie romantică shakespeariană care ne va bucura si ne va surprinde în egală măsură.
Actorul Liviu Manolache va interpreta rolul lui Sir Toby, un personaj savuros și, în același timp, foarte dur, este unchiul din această poveste, o acumulare de multă experientă în rău și în bine, după cum îl descrie actorul. Sir Toby este un personaj care te ajută să înțelegi că atunci când ajungi la o anumită vârstă, ori îți pierzi întelepciunea, ori te bucuri de ceea ce ai acumulat:
Este o onoare ca la sfârșit de carieră să joc în această regie și în această piesă „A douăsprezecea noapte”, un rol foarte frumos – Sir Toby, și am această bucurie că, la Constanța, Andrei Șerban a poposit, cu toate că ar fi meritat să fie aici cu mulți, mulți ani în urmă, când făceam teatru antic, pentru că este unul dintre regizorii căruia îi place această formă de teatru. Eu sper că pentru Constanța este un lucru minunat. Sper ca spectacolul să placă. Este un spectacol, să spunem, ușor atipic, în stilul Andrei Șerban, în care toată tânăra distribuție a teatrului își arată măiestria, valoarea și frumusețea.
Pe scenă îl vom revedea și pe tânărul actor Ștefan Mihai într-un rol special:
Este un fel de mijlocitor între poveste și public. Este un tipologie de om revoltat de ceea ce se întâmplă și tot ce își propune el, pentru a face oamenii cât mai conștienți că lucrurile nu merg neapărat în direcția în care trebuie, își propune să șocheze cu tot ceea ce face.
A fost dificil să ajungeți la esența textului shakespearian?
Să zicem. Au fost mai multe etape de lucru, de cercetare.
Este unul dintre cele mai provocatoare roluri?
Deocamdată, da, categoric da! Să vedem cum o să iasă.
În 24 februarie, la ora 19.00 este prima avanpremieră, urmată de alte trei, în 25, 26 și 27 februarie, iar premiera mult așteptatului spectacol este programată în 28 și 29 februarie, de la aceeași oră. Biletele pentru toate cele 6 spectacole au fost epuizate!
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu