Ministrul Apărării şi ambasadorul SUA, în vizită la baza militară de la Deveselu
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 11 septembrie 2018, 11:09
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, au efectuat marţi o vizită la baza militară Deveselu.
A fost vorba despre o „vizită de familiarizare” la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu, care este situată în cadrul Bazei Militare Române 99 de la Deveselu şi găzduieşte Sistemul de Apărare Antirachetă Aegis Ashore.
Ministrul Fifor şi ambasadorul SUA au sosit la baza militară cu un elicopter Puma. Cei doi au fost primiţi cu onor şi au avut prima dată o discuţie în partea română a facilităţii militare.
Victimele atentatelor de la 11 septembrie 2001 au fost comemorate, marţi, la Baza Militară Deveselu, în cadrul unei ceremonii la care au participat cei doi oficiali.
În spaţiul dedicat ceremoniei au fost ridicate steagurile SUA şi României şi drapelul NATO. Drapelul SUA a fost arborat în bernă.
În cadrul evenimentului a fost prezentată cronologia atentatelor de la 11 septembrie 2001 de pe teritoriul SUA şi a fost comemorată memoria victimelor şi a celor de la serviciile de intervenţie.
Aproximativ 3.000 de persoane, printre care şi români, au murit în atacurile teroriste.
Ambasadorul Hans Klemm a spus că ce a urmat atacurilor a demonstrat că acest gen de acţiuni agresive „nu pot distruge fundaţia Americii şi a aliaţilor săi”.
El a afirmat că Parteneriatul Strategic România -SUA a fost semnat în 1997 şi a amintit de implicarea trupelor române, înainte ca România să devină ţară NATO, în misiunile din Afganistan şi Irak, după 11 septembrie 2001. Diplomatul a descris parteneriatul România-SUA drept unul din „punctele forte” ale ţării sale şi ale Tratatului Organizaţiei Alianţei Nord-Atlantice.
La rândul său, ministrul Mihai Fifor a descris atacurile de la 11 septembrie drept unele „împotriva democraţiei şi a libertăţii”.
„Un atac asupra unui prieten este un atac asupra noastră, a tuturor”, a punctat el. Fifor a mai spus că „11 septembrie a arătat cât de puternici putem fi împreună” şi a amintit că patru români au murit în atentate. „În acea dimineaţă, noi, ca români, am fost atacaţi”, a mai spus ministrul Apărării.
Totodată, el a vorbit şi despre sistemul antirachetă, în contextul Parteneriatului Strategic.
„Sistemul de apărare din spatele nostru este unul din exemplele acestui parteneriat”, a spus Fifor.
Mihai Fifor a subliniat solidaritatea poporului român cu cel american. „Ştiu că românii din lume vă menţionează în rugăciunile lor. Împreună suntem mai puternici”, a spus el.
La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, declara că baza de la Deveselu este „perfect operaţională” şi este totodată un element cheie pentru apărarea flancului estic al NATO.
„Vă pot spune cu toată certitudinea că baza militară de la Deveselu este perfect operaţională, este o bază element cheie pentru apărarea acestui flanc al Alianţei Nord-Atlantice. Suntem perfect operaţionali în momentul de faţă şi nu cred că, vreodată, s-ar putea pune problema în termenii aceştia. De altfel, toate dotările pe care Armata Română le are cu partenerul său strategic sunt perfect operaţionale şi eu spun că prin tot ce facem de când Guvernul României alocă 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei arătăm că dorim să punem în aplicare cele 8 programe majore de înzestrare a Armatei, astfel încât să creştem capabilitatea şi forţa de reacţie a Armatei Române ca partener al unei Alianţe extrem de solide“, afirma Fifor, la acea dată.
Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat, în mai 2016, în prezenţa secretarului general al NATO, a premierului român de la acea dată, dar şi a altor înalţi oficiali români, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.