Strugurilor dobrogeni le-a priit seceta din vară! Producătorii de vinuri sunt încântați de recolta din acest an
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 7 octombrie 2017, 16:34
Seceta de anul acesta a contribuit la creşterea calităţii strugurilor pentru vin, cel puţin în Dobrogea, spune viticultorul Gheorghe Albu.
Românii vor bea un vin foarte bun din recolta 2017, dau asigurări viticultorii din regiune.
Anul acesta, strugurii s-au copt bine, nu au fost bătuţi de ploaie şi nici scuturaţi de vânt. Şi cum vinul bun se face în vie, nu în cramă, sunt veşti bune pentru bilanţul recoltei de struguri.
„Este un an bun atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere cantitativ. Primele evaluări ale mustului, practic ale vinului nou, ne dau speranțe că, din punct de vedere calitativ, vinul anul acesta este mai bun. Explicația ar fi că n-au fost precipitații abundente, iar în felul acesta strugurii au o concentrație mai bună în zahăr și au o calitate mai bună și în ceea ce privește cantitatea de substanțe minerale și în vitamine și în tot ce-i trebuie unui strugure bun“, afirmă cu optimism Gheorghe Albu.
Am vrut să aflăm și care vin se află pe locul I în preferințe anul acesta și iată ce răspuns am primit de la expert:
„Am văzut că și ceilalți colegi merg în paralel. Adică jumătate struguri albi, jumătate struguri roșii, iar calitatea este aceeași, dar depinde de gustul consumatorului. Sunt oameni care preferă numai vinuri albe, alții albe seci, alții vinuri albe demiseci, sunt alții care beau numai vinuri roșii seci. Am pus un accent deosebit pe vinul roșu și am reușit să avem în cramă un vin care datorită calităților lui deosebite dă o stare de euforie, motiv pentru care noi l-am numit «Amantul Femeilor»“, ne-a mai spus viticultorul Gheorghe Albu.
Producţia de vin a României va fi cu 10-15% mai mare în acest an faţă de anul trecut, iar din punct de vedere calitativ vinul românesc din producţia 2017 va fi unul de excepţie, a declarat directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe.
Potrivit datelor oficiale, cea mai mare creştere a producţiei de struguri pentru vin este estimată în regiunea Munteniei, dar şi în Dobrogea, unde estimările actuale arată un plus de 15 — 20% faţă de anul trecut.