Profil de interpret: Virginia Ciorogaru
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 noiembrie 2016, 17:55
“Viața mea este cântec, poveste, dragoste, întelepciune și adevăr”- este mesajul interpretei Virginia Ciorogaru care s-a născut la 21 noiembrie 1959, în casa soților Maria și Tudor Țuțuianu, într-un sat păstrător de tradiții, Războieni, comuna tulceană Casimcea, unde oamenii obișnuiesc să meargă în Vinerea Luminată la ”Pomul dorințelor” – un copac ce a crescut lângă un izvor socotit a fi tămăduitor, la fel ca și copacul care aduce speranțe în vise împlinite.
Aici a învățat Virginia Ciorogaru, cum să treci prin cărările vieții, cu inima frântă de dor sau cu sufletul plin de de bucurie, cum să crești precum copacul iubit de localnici, și aici revine de fiecare dată să-și recapete seva și forța pentru a merge mai departe și pentru a cânta printre flori și oameni, ca atunci când era copil.
Așa cum copacul secular din Războieni ”înflorește” cu dorințe împlinite mai devreme sau mai târziu, așa și Virginia Ciorogaru, aflată la a doua tinerețe și-a deschis sufletul și aripile pentru a călători în lumea cântecului popular dobrogean, unde și-a dorit mereu să ajungă.
A absolvit Liceul Pedagogic Tulcea, apoi Colegiul de Institutori, secția muzică din Constanța și Facultatea de Psihologie din Brașov. Modelează sufletele preșcolarilor și elevilor de peste 30 de ani, este profesor de muzică și mamă a doi băieți, așa cum cu dragoste le cântă: ”Feciorașii mei iubiți”.
Și-a dorit dintotdeauna să cânte și a cântat copiilor la grădiniță sau la școală, dar nu pe scenă, pentru că s-a aplecat mereu asupra problemelor celor din preajma ei, frânându-și pasiunea, până când, asemeni unui vulcan dorința de a se exprima prin cântec a devenit posibilă. Acum, cântă dobrogenilor așa cum ar fi vrut în tinerețe și este exemplul că pasiunea nu are limite de vârstă.
În 2016, lansează primul album intitulat: ”Eu te cânt Dobrogea mea”, realizat cu sprijinul Orchestrei Radio. Conviețuind în armonie cu diversitatea etnică din lumea satului dobrogean, prin cele 15 melodii cuprinse în album promovează, datini, obiceiuri, tradiții.
“Amurg în Deltă”, “Eu te cânt Dobrogea mea”, “Cimpoiul”, “La nuntă”, “Haideți dobrogeni la joc”, “Mulțumesc, măicuță bună”, “Sârba de la Războieni”, redau amintirile de la hora satului de odinioară.
Primul cântec de leagăn al mamei, prima doină a bunicii, primul colind al tatălui, primii pași de dans în zi de sărbătoare, toate prind contur în repertoriul Virginiei Ciorogaru.
Virginia Ciorogaru a scos la lumină cântece din repertoriul bătrânilor din satul tulcean Războieni, pe care le cântau la 6 ianuarie – la Botezul Domnului: ”Aghios de Boboteaza ”, ”De la naștere la botez”, ”Vin flăcăi cu cai la apă” sau colinde precum ”Zorițele”, ”Sus în vârf la nouă meri” ,”Face și Leana de-o cetate (colind de fată), toate adunate în albumul ”Colindele sufletului meu”, lansat la final de an 2015, cu Orchestra Radio, condusă de Adrian Grigoraș.
A colaborat cu ansamblurile “ Baladele deltei” – Tulcea și “Brâulețul” – Constanța, este laureată a concursului “Rapsodia Româneasca”, secțiunea “Rapsozi populari”, editia a v-a, 2011 și activează ca voluntar în acțiunile cultural artistice organizate de “Crucea Roșie” Constanța.
Ascultați Profil de interpret, ediția 21 noiembrie, la Radio Constanța AM, pe 909 sau 1530 khz o rubrică realizată de Liliana Fustanela, la 7.15, în cadrul emisiunii ”Bună dimineața!”.