FOTO | Lucrările de salvare și protejare a mormântului pictat de tip Hypogeu s-au încheiat. Când va putea fi vizitat spațiul expozițional
Publicat de Adina Sîrbu, 6 iunie 2024, 14:14 / actualizat: 12 iunie 2024, 8:48
Astăzi a fost anunțată finalizarea lucrărilor de salvare și protejare a mormântului pictat de tip Hypogeu, scos la lumină de arheologi, în anul 1988, în zona Zorile din Constanța.
Este vorba despre un cavou de familie, construit în jurul anului 330 d. Hr. În interiorul mormântului, au fost descoperite cinci schelete – ale unor adulţi şi al unei fetițe.
Valoarea monumentului este dată de pictura cu influențe păgâne și cu elemente creștine ce decorează pereții cavoului. Pentru a conserva mormântul și pictura murală din interior, a fost realizată o structură de protecție, având dublu rol – de separare a cavoului de mediul înconjurător și de spațiu expozițional.
Publicul va putea intra în spațiul expozițional amenajat aici abia peste 3 luni, când se va face recepția clădirii. Chiar și atunci, vizitatorii nu vor intra în camera propriu-zisă a cavoului, însă vor putea urmări, pe ecranele din zona expozițională, imagini transmise live din cavou și filme de prezentare cu istoricul descoperirii și al restaurării.
Mormântul propriu-zis nu poate fi vizitat, din cauza adâncimii și a modului în care se face accesul, dar mai ales pentru că schimbarea condițiilor de temperatură și umiditate, chiar și vaporii din respirație, ar duce la deteriorarea în timp a picturii murale care decorează cavoul.
La evenimentul de astăzi a participat și arheologul Gabriel Custurea, care își amintește bucuria prilejuită de descoperirea acestui vestigiu unic în România:
În sfârșit, după 36 de ani de la descoperire, astăzi putem să spunem că s-a împlinit un deziderat, un vis al nostru, al unora dintre noi, cei care suntem mai la vârsta senectuții. Din păcate, colegul care s-a ocupat de cercetarea mormântului, care l-a pus în valoare, atât cât s-a putut, din punct de vedere științific, pentru că altfel abia acum este pus în valoare din punct de vedere muzeistic, Titi Chera, Constantin Chera, colegul nostru, a plecat din această lume și n-a apucat să vadă această realizare. Proiectul pe care astăzi îl vedem finalizat a fost aprobat acum 8 ani, în 2016. Monumentul a fost descoperit întâmplător, când se făceau lucrări în 1988, lucrări la blocuri, la stradă, și au fost chemați specialiștii de atunci, colegul Constantin Chera și colegul Virgil Lungu. Ei s-au ocupat, timp de aproape un an de zile au lucrat să-l curețe și să cerceteze obiectele, scheletele. Era un mormânt multiplu, în care s-au găsit puține obiecte, este adevărat, mormântul a fost jefuit din vechime.
Sala expozițională a Mormântului Pictat Hypogeu va purta numele celui ce a făcut descoperirea și care s-a ocupat de prezervarea verstigiului de-a lungul anilor, regretatul istoric dobrogean Constantin Chera.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu