O carte fundamentală: Viața tăcută a naturii
Publicat de , 14 iunie 2018, 10:54
Pentru orice civilizație există cărții fundamentale de spiritualitate, constituite într-o adevărată sinteză și analiză revelatorie pentru definirea evoluției culturale. De obicei, ne raportăm la un trecut mereu glorios, dăruit cu o aură specială, față de care prezentul este mai puțin impresionant.
Ei bine, acum prezentul depășește trecutul. Avem bucuria de a ne afla în fața unei lucrări excepționale pentru arta plastică românească, realizată în contemporaneitate, de unul dintre cei mai importanți critici și istorici de artă din România (am spune poate cel mai important la ora actuală, căci nu știu să fi apărut în ultimii cinci ani lucrări despre arta plastică națională de o asemenea profunzime și anvergură). Autoarea acestui studiu cu adevărat hotărâtor pentru istoria plasticii românești este dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța, care, după o cercetare de aproape doi ani, ne oferă bucuria lecturării celui de al doilea volum din seria „Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească”. De această dată este abordată perioada 1916 – 1946.
Este singura monografie a genului publicată în Romania, realizată în condiții grafice deosebite de Editura Monitorul Oficial. De o valoare științifică exepțională, și acest al doilea volum este în fapt un exercițiu de admirație pentru o ”atmosferă scânteietoare, senină, o atmosferă de îndrăzneală fără frământare, de luciditate, de puritate a sentimentului plastic”, cum descrie însăși autoarea epoca pe care a analizat-o. Textul , scris cu eleganță și cursivitate a ideilor, ne înlesnește intrarea într-un univers al luminii calde, al purității și, mai ales al eleganței unei lumi pierdute în realitate, dar regăsite în câțiva centrimetri pătrați de pânză și culoare.
Un act de restituție realizat cu eforturi deosebite din partea distinsei doamne, care a intrat în arhive (oferind un aparat critic de excepție), în muzee, în colecții particulare.
Acest al doilea volum cuprinde analiza unor lucrări realizate de marii noștri pictori din perioada interbelică: Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Ion Theodorescu-Sion, fiecare având parte de descrieri complete și complexe privind viața și opera. Cu siguranță, va urma și cel de al treilea.
Volumul al doilea va fi lansat vineri, 15 iunie, la ora 14, la Muzeul de Artă din Constanța, într-o atmosferă deosebită.
Steliana Bajdechi