“Haideți să vedem peștii la ei acasă!” Îndemnul rostit de un copil, pentru o aventură în adâncul Mării Negre
Publicat de Doina Sirbu, 5 august 2021, 09:38
În realitate, și oamenii mari sunt invitați să facă scufundări și nu doar pentru a vedea peștii, ci mai ales pentru a avea o lecție de istorie. Până pe 20 august, în zona Cazino din Constanța, 300 de tineri vor intra în adâncuri, ca să descopere vestigii scufundate ale cetăţii antice Tomis.
“Vestigii găsim de la doi metri de mal, unde adâncimea este de jumătate de metru și, cu cine poate, se poate ajunge și la adâncimi de 6 – 8 metri, undeva la 200 – 300 de metri de mal” am aflat de la Sebastian Pătrunjei, responsabil P.R. al Asociaţiei Culturale ”Georgiana Rusu”, organizatorul acestui eveniment.
Înainte de începerea turului ghidat, vizitatorii primesc un instructaj specific pentru scufundare. Cinci ghizi îi însoţesc în adâncuri, iar vestigiile pot fi observate de la o distanţă nu mai mica de 1 metru.
“În cazul unei scufundări de agrement, nu au un curs la bază, capătă doar niște cunoștințe minime. Pentru a aprofunda acest lucru, le trebuie însă un curs și, după ce au susținut un examen, mă rog, au făcut câteva scufundări în mare, abia după aceea pot să folosească singuri echipamentul de scufundare”, ne-a explicat instructorul de scufundări Cosmin Brânzeanu.
R: Care este cel mai important sfat pe care l-ați dat unui om care vrea să facă scufundări?
Cosmin Brânzeanu: “Să încerce”.
R: Cum a fost?
“Destul de rece, în comparație cu data trecută, dar mi-a plăcut, a fost frumos. Într-adevăr, a fost o experiență plăcută, pe care aș mai repeta-o de câte ori aș avea ocazia, sincer” a recunoscut Sebastian Vintilă, unul dintre tinerii care abia ieșise din apă.
R: Cum e acolo, în adâncuri?
“Foarte frig, are 17 grade apa”, am aflat de la Leonard Tobescu, un alt tânăr pasionat de scufundări.
R: Ce ați văzut acolo?
”Am văzut raci, de fapt, crustacee, scoici, căluți de mare și pești”.
R: …Și vestigii?
“Aaaa, vestigii nu am văzut”.
Adâncurile mării ascund uneori și capcane, motiv pentru care un plus de atenție nu strică.
“Pietrele, care sunt la fund, sunt periculoase și trebuie să fii cu adevărat atent, dar este mult mai frumos decât în alte zone, ca în Eforie sau Mangalia. E chiar foarte frumos aici la Cazino”, susține Bogdan, prietenul lui Leonard Tobescu: “Pietrele oferă o diversitate datorită vegetației și a faunei, care se găsește aici, ceea ce îmi trezește de fiecare dată o nostalgie, că încă de mic veneam aici cu tata, să mă scufund”.
Printre cei pasionați de scufundări l-am întâlnit și pe colegul nostru de la Radio Constanța, Mircea Taiss, pe care aproape că l-am scos cu forța din apă.
“Doar ce-am ieșit din apă, mi-am lăsat jos butelia și vesta. O zonă superbă, cu foarte multe locuri interesante de văzut. Fostul zid al cetății antice, sunt ancore rămase pe fundul mării, toate înconjurate de alge și de viețuitoare specifice. Am văzut crabi, pui de calcan, foarte mulți căluți de mare”, ne-a povestit Mircea Taiss.
Și pentru că l-am prins mai relaxat decât în timpul emisiunilor la radio, l-am întrebat pe Mircea Taiss de unde a pornit această pasiune pentru scufundări: “Pasiunea a venit pur și simplu din curiozitate, văzând foarte multe filme documentare la televizor, la Tele-enciclopedia. Sunt pasionat de biologie și de viața marină, pentru că fiind constănțean este aproape imposibil să nu știi să înoți, să faci scufundări.”
Cosmin Brânzeanu este administratorul unui centru de scufundări. Face treaba aceasta de 37 de ani și, dacă îl privești cu atenție, nu ai zice că s-a plictisit. Își amintește cu plăcere de vorba unui copil: “Noi intrăm destul de des cu copiii și a fost o fetiță, care, la un moment dat, a ieșit din apă și a zis: <Mami, nu mai vreau niciodată la acvariu, vreau să vedem peștii la ei acasă!> A rămas încetățenită pentru centru (n.r. centrul de scafandri) expresia ei și spunem: <Haideți, să mergem, să vedem peștii la ei acasă!>”
Scufundarea este un sport ca oricare altul, spune instructorul Cosmin Brânzeanu, iar pentru a face scufundări nu trebuie nici măcar să știți să înotați: “Acum, vârsta a scăzut foarte mult. Se pot face scufundări începând cu vârsta de 8 ani. Limita maximă de vârstă nu contează, doar să fie clinic sănătos pentru efort fizic moderat. Deci, ori că alergăm pe plajă, ori că facem o scufundare, ca același gen de efort îl depunem.”
Dacă la cursul de scufundare este binevenit oricine, la cursul de arheologie subacvatică nu pot avea acces decât cel mult 300 de persoane, spune Sebastian Pătrunjei: ”Cei 300 de participanți, în mod gratuit, la Vestigii scufundate sunt trimiși de partenerul nostru, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța, cei care organizează programul Constanța, Capitala Tineretului din România 2021 – 2022. ”
Tururi organizate la vestigiile subacvatice se mai pot face între 6 și 20 august, în intervalul 09:00 – 18:00.
Reporter – Cristina Ghelasie / Foto – Cristina Ghelasie/Leonard Tobescu