CONSTANȚA: A început verificarea containerelor cu deșeuri din zona blocurilor
Publicat de Adina Sîrbu, 19 septembrie 2023, 09:43 / actualizat: 19 septembrie 2023, 13:21
UPDATE: Comunicat Polaris M Holding:
”Aseară, echipele Polaris au început verificarea conținutului recipientelor pentru colectarea deșeurilor reziduale și reciclabile și în zona de blocuri.
Acțiunea de verificare a platformelor, desfășurată în cursul serii de 18 septembrie, în zona de blocuri (asociații de proprietari), s-a desfășurat în paralel cu cea din zona de case.
Cele 4 echipe de controlori au verificat recipientele din ambele zone și dacă au constatat că sunt neconforme au lipit etichete pe fiecare recipient și au refuzat colectarea în cazul a 22 de platforme.
Următoarele platformele au fost verificate:
011 – str. Zefirului; 012 – str. Mărțișorului/ ANL; 013 – Aleea Lirei / ANL; 025 – Dunării, între PF5 și PF3; 056 – str Nalbei, capăt bl L 107; 073 – str Pelicanului, bl G4 – AV 33; 084 – Progresului; 085 – Arcului / Progresului; 113 – str. Garofiței, spate bl L 103; 154 – Bd IC Brătianu, bl CFR; 162 – str IL Caragiale, bl J1; 188 – I. Alexandrescu, lângă bl 57: 137 – str Solidarității, între bl M și N; 286 – Dobrilă Eugeniu, capăt bl LB; 301 – Cameliei / Pictor Luchian; 313- str. Stejarului, între bl G1 și F1; 315 – str Stejarului, lângă P.T. 105; 328 – Complex Flămânda; 381 – str Cașin ( cap linie 102); 429 – str Traian, bloc K4; 444 – Brătianu, PAV5 – PAV 6; 556 – str. Steagului cu Biruinței.
Subliniem că în cadrul acțiunii de verificare, care s-a desfășurat în zona de blocuri, echipele de control Polaris au constatat că toate recipientele, atât cele pentru colectarea deșeurilor reziduale, precum și cele pentru reciclabile, conțin deșeuri depozitate integral neconform și nu au fost colectate.
Procesul de colectare separată nu este complicat, însă necesita implicarea fiecăruia dintre noi. Dacă sunt aruncate amestecate în recipiente, șansele deșeurilor de a fi reciclate scad considerabil, iar deșeurile reciclabile vor ajunge la groapa de gunoi.
Toți utilizatorii serviciului de salubritate (persoane fizice, asociații de proprietari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de a precolecta separat deșeurile în recipientele oferite de operatorul de salubritate, distinct inscripționate, conform Legii 101/2006”.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Firma de salubrizare verifică, de ieri, containerele cu deșeuri provenite zona blocurilor. Primele etichete cu ”conținut necorespunzător” au fost aplicate.
Măsura a fost amânată din 11 pe 18 septembrie, dar mulți constănțeni nu înțeleg cum se face sortarea și, ca atare, nu respectă indicațiile firmei de salubrizare, de a depozita deșeurile menajere în recipientele negre și produsele din plastic, metal, hârtie și carton, în cele galbene.
Fotografiile au fost realizate aseară și în această dimineață, în zona platformei de pe strada Progresului, din cartierul Km 4-5:
Cum se realizează colectarea deșeurilor:
Deșeurile reziduale se depun în pubela neagră și cele reciclabile în pubela galbenă.
Ce deşeuri nu ai voie să pui în pubela neagră:
Deșeuri voluminoase sau periculoase (acumulatori și baterii), uleiuri, deșeuri rezultate din construcții, deșeuri reciclabile, DEEE (deșeuri electrice, electrocasnice și electronice).
În pubela neagră se depozitează DOAR deşeuri reziduale (resturi alimentare), scutece, absorbante, şerveţele folosite, resturi de țigări etc.
Ce deşeuri nu ai voie să pui în pubela galbenă:
Deșeuri reziduale, deșeuri periculoase, deșeuri voluminoase, uleiuri, deșeuri rezultate din construcții, DEEE (deșeuri electrice și electronice), oglinzi, ceramică etc.
În pubela galbenă se depozitează DOAR deşeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, aluminiu), clătite, în prealabil, şi apoi presate.
Despre sistemul de etichetare a recipientelor:
Angajații Polaris verifică recipientele pentru deșeuri reciclabile și reziduale și, dacă vor constata că în interior sunt deșeuri amestecate, NU le vor colecta și vor lipi etichete pe recipiente. Pe recipientele pentru deșeuri RECICLABILE se va lipi o etichetă de culoare ROȘIE, iar pe cele pentru deșeuri REZIDUALE se va lipi o etichetă de culoare GRI, pe care este menționat motivul pentru care recipientele nu au fost colectate.