Minivacanța de Sfânta Maria a umplut până la refuz stațiunile de pe litoral, iar hotelierii și patronii de localuri au înregistrat cele mai mari vânzări din acest sezon estival.
Patronatele din turism estimează că, în acest weekend prelungit, peste 200.000 de turiști s-au aflat în stațiunile de la malul mării, gradul de ocupare în structurile de cazare depășind 95%.
Eforie Nord și Eforie Sud au fost în topul preferințelor, cele două stațiuni găzduind 40.000 de turiști.
Odată cu vârful de sezon și prețurile au atins nivelul maxim, astfel că 3 nopți de cazare, în perioada 15-18 august, la un hotel din Neptun-Olimp au costat de la 530 de lei, la Venus tarifele au pornit de la 750 de lei camera dublă, în Jupiter, de la 880 de lei pe cameră, iar în Mamaia Nord, de la 1.000 de lei.
Vestea bună este că, după minivacanță, tarifele pe litoralul autohton încep să scadă, mai ales că urmează să fie lansată ediția de toamnă a programului „Litoralul pentru Toți”.
Românii vor avea o nouă minivacanță săptămâna aceasta. Pentru că 15 august, zi de sărbătoare legală, cade joi, Guvernul a decis să facă punte cu ziua de vineri, astfel că românii vor fi liberi patru zile de Sfânta Maria și de Ziua Marinei Române.
Litoralul va fi destinația favorită a turiștilor, în stațiunile de la Marea Neagră, unde se așteaptă unul dintre cele mai aglomerate weekenduri din acest sezon estival, cu un număr estimat de peste 140.000 de turiști în unitățile clasificate, arată datele celui mai mare turoperator pe acest segment de vacanțe.
În consecință, operatorii din turism de la mare au creat pachete speciale pentru acest interval, prețurile la cazare pornind de la 142 de lei/noapte pentru o cameră dublă.
„La jumătatea lunii august atingem vârful sezonului estivalului, fiind perioada cea mai aglomerată din an în stațiunile de litoral. Cifrele ne confirmă acest lucru, în condițiile în care numărul de turiști pe care îl estimăm în weekendul 15-18 august se ridică la peste 140.000 de persoane în unitățile clasificate de la mare, iar gradul de ocupare depășește 90%”, afirmă Ștefan Necula, managerul touroperatorului.
Cele mai aglomerate stațiuni vor fi Eforie Nord, Mamaia și Neptun-Olimp, acestea formând topul trei al celor mai căutate destinații de pe litoral în intervalul menționat. Majoritatea și-a rezervat sejururi încă de la lansarea primelor oferte, dat fiind că pe măsură ce ne apropiem de data de 15 august disponibilitatea la cazare scade drastic.
Totuși, cei care nu și-au făcut încă planuri pentru minivacanța de Sf. Maria și vor să se îndrepte spre litoralul autohton mai găsesc încă locuri în unele unități de cazare, la tarife ce pornesc de la 140 de lei noaptea la un hotel de 2 stele din Eforie Nord și ajung la puțin peste 1.000 de lei în Mamaia Nord.
„Turiștii care fac rezervări pe ultima sută de metri se orientează către pachete de trei nopți de cazare, de joi până duminică, deci exact durata acestei minivacanțe. În schimb, turiștii care și-au rezervat sejururi din timp au optat pentru vacanțe mai lungi, de până la o săptămână, care să includă și această perioadă”, precizează reprezentantul touroperatorului.
După minivacanța de Sf. Maria, tarifele pe litoralul autohton încep să scadă, mai ales că urmează să fie lansată ediția de toamnă a programului Litoralul pentru Toți.
Sursă: comunicat de presă/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Ovidiu Oprea
De astăzi, cresc preţurile pe litoral. Intrăm în vârful sezonului estival și, aşa cum ne-am obişnuit, turiștii care vin la mare vor plăti mai mult cu 15-20%.
La trei stele, în Mamaia, cazarea pleacă de la 300 de lei camera dublă pe noapte, preţ de agenţie, dar poate ajunge, în funcţie de condiţii, şi la 500 lei cu mic dejun inclus. La patru stele e greu să mai găseşti o cameră sub 500 de lei, iar atunci când vorbim de cazare cu demipensiune, o noapte ajunge la cel puţin 800 de lei.
Ceva mai ieftină este, în medie, cazarea în Eforie Nord şi în staţiunile din sudul litoralului, unde o cameră în regim all inclusive pleacă de la 850 de lei.
Mulţi români care pot plăti şi cu tichete de vacanţă preferă serviciile complete, care le asigură masa, şezlongurile pe o plajă privată, acces la piscină, dar şi facilităţi pentru copii şi spectacole de divertisment. Cel mai ieftin se mănâncă la autoservire, unde un prânz cu două feluri de mâncare pleacă de la 40-50 de lei şi sunt terase care-şi atrag clienţii cu meniurile zilei de la 30-40 de lei. Tarifele în Mamaia nu coboară, în general, sub 10 lei, fie că este vorba de o îngheţată, gogoşi, plăcinte sau o bere la draft, iar cei care vor să închirieze un şezlong trebuie să plătească de la 40 lei în sus, în funcţie de zonă.
De mâine, 15 iulie, linia CITY TOUR își reia activitatea în intervalul orar zilnic 9.00-22.00, traseul fiind deservit de 6 autobuze etajate.
CT BUS reamintește că autobuzele au o frecvență de 30 de minute. Costul unei călătorii este de 6 lei, iar un bilet ”hop-on / hop off” costă 10 lei. Biletele se pot achiziționa în mijlocul de transport sau prin aplicația 24Pay.
Circuitul CITY TOUR cuprinde peste 100 de obiective turistice importante din orașul Constanța și din stațiunea Mamaia, printre care Gara Maritimă, ”Cuibul Reginei’’, Muzeul de Istorie și Arheologie, ”Edificiul roman cu mozaic’’, Moscheea ”Carol I’’, Cazinoul, Acvariul, Farul Genovez, Portul turistic “Tomis”, Delfinariul, Satul de Vacanță, Cazinoul din Mamaia etc.
Călătorii au la dispoziție și aplicația ”CITY TOUR’’: la bordul autobuzelor etajate vă puteți conecta gratuit la reţeaua Wi-Fi, scanați codul QR de pe spătarul scaunului sau căutați aplicația direct în ”MAGAZIN PLAY. Aceasta sincronizează poziția telefonului cu sistemul GPS al autobuzului.
Potrivit reprezentanților Biroului de presă al CT BUS, programul de transport al liniei CITY TOUR poate suferi modificări, în funcție de condițiile meteo.
Conceptul ultra all-inclusive ajunge şi pe litoralul românesc.
Agenţii de turism care vând concedii în Bulgaria, Turcia sau Grecia spun că românii preferă acest tip de sejur în care au totul la dispoziţie pe bani puţini.
Conceptul a fost introdus, pentru început, în două hoteluri din staţiunea Mamaia.
Spre deosebire de pachetele all-inclusive, cele ultra all-inclusive oferă o creştere de circa 15% pe partea de alimentaţie şi de agrement, adică minibar gratuit, două mese în plus şi spectacole de animaţie gratuite pentru copii.
Un sejur de cinci nopţi la ultra all-inclusive costă între 920 şi 1.030 de persoană, iar parchetele sunt tot mai solicitate.
Deocamdată, însă, turiştii care vin pe litoral au la dispoziţie 16 hoteluri all inclusive, dintre care jumătate la Mamaia.
O noapte de cazare la all-inclusive costă 174 de lei de persoană, însă, după 15 iulie, în vârf de sezon, tarifele vor creşte cu cel puţin 20%.