TULCEA: Locuitorii Deltei nu au voie să recolteze și să vândă stuf. Sunt așteptate… avize
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 februarie 2023, 14:01
Locuitorii Deltei şi o asociaţie din comuna Jurilovca nu pot recolta stuf în această iarnă, din cauză că Academia Română nu a avizat încă Studiul de evaluare a potenţialului de utilizare durabilă a resurselor vegetale pe teritoriul Rezervaţiei.
Studiul a fost întocmit de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării şi transmis de beneficiar, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), pentru avizare Academiei Române.
‘Am depus cerere la ARBDD încă din luna noiembrie. Voiam să recoltez 400 de tone. Acum nu mai am timp să recoltez această cantitate. Am pierdut două luni. Aveam contracte încheiate pentru export Germania şi comercializare în Harghita. Dacă încep recoltatul săptămâna viitoare, o să onorez doar contractul din ţară’, a declarat reprezentantul unei asociaţii din comuna Jurilovca, Valentin Feodot.
El a estimat pierderea înregistrată din cauza întârzierii avizului din partea Academiei Române la aproximativ 300.000 de lei.
Reprezentanţii ARBDD susţin că întârzierea avizului a fost cauzată atât de schimbarea conducerii Academiei Române, cât şi de solicitările primite pentru evaluarea ciupercilor, plantelor medicinale, melifere şi a păşunilor, motiv pentru care şapte solicitări de permise de recoltat stuf cu scop gospodăresc şi o cerere pentru o autorizaţie necesară unei asociaţii din comuna Jurilovca nu au fost rezolvate favorabil.
‘Evaluarea este făcută şi încercăm să emitem actele de reglementare. Nu în totalitate, ca resursă. De exemplu, avem un potenţial de 100 de tone, nu vom trece pe autorizaţie 100 de tone, ci doar 50 de tone. Este o soluţie de compromis’, a menţionat şeful Serviciului juridic din ARBDD, Radu Voicu.
Potrivit ARBDD, dacă în luna martie vor fi temperaturi scăzute, iar păsările nu vor începe cuibăritul, recoltatul stufului va fi prelungit cu două săptămâni.
Pentru sezonul de recoltat stuf 2022-2023, pe lângă cele opt cereri nesoluţionate, ARBDD a mai primit 15 solicitări de autorizaţii în zone concesionate de instituţia din subordinea Ministerului Mediului, patru solicitări de autorizaţii pentru amenajări piscicole concesionate de Consiliul Judeţean şi trei cereri de autorizaţie din partea unor persoane fizice autorizate.
Cele 22 de cereri au fost rezolvate în baza studiilor de evaluare a resursei stuficole plătite de solicitanţi.
Sursa – Agerpres / redactor online – Daniel Țăndăreanu