Vaccinare cu serul de la Johnson & Johnson la Pavilionul Expozițional Constanța! De astăzi, cel mai mare centru de vaccinare din județ are un nou flux de imunizare dedicat singurului ser care se administrează într-o singură doză.
Direcția de Sănătate Publică din Constanța informează că oricine poate solicita vaccinarea, indiferent de localitatea de domiciliu, fără programare, doar pe baza unor documente de identitate valabile. În prezent, la centrul de vaccinare de la Pavilionul Expozițional Constanța sunt administrate toate cele patru seruri aprobate în Uniunea Europeană, respectiv Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Începând de mâine, și la Centrul de vaccinare de la Liceul Tehnologic Nicolae Cornățeanu din Tulcea, se va deschide încă un flux de vaccinare, unde va fi utilizat serul în doză unică de la Johnson&Johnson. DSP Tulcea precizează că, în fiecare zi, aici vor putea fi imunizate 96 de persoane.
Maratonul dedicat studenţilor, liceenilor şi cadrelor didactice va avea loc în perioada 14-16 mai şi va fi organizat de Universitatea Ovidius în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti şi Liga Studenţilor din Constanţa. Locul ales iniţial pentru desfăşurare, Campusul universitar, nu poate fi folosit din cauza unor lucrări, dar studenţii vor avea fluxuri dedicate la cel mai mare centru de vaccinare din judeţ, cel de la Pavilionul Expoziţional.
“Va avea loc în Pavilionul Expoziţional, cu acordul DSP-ului. Avem un flux separat de la intrare până la ieşire. Sunt trei fluxuri. Acolo vor fi asistenţi, studenţi. Avem un mare ajutor din partea Asociaţiei Studenţilor şi Ligii Studenţilor de la Universitatea Ovidius. Vom avea bannere, tricouri şi sperăm să avem şi promovare ca să putem să atragem cât mai mulţi studenţi şi cadre didactice. Acest maraton este destinat, dar nu exclusiv, ca să spun aşa, studenţilor şi români şi străini, dar şi cadrelor didactice, familiilor acestora şi nu numai de la Universitatea Ovidius, dar şi de la celelalte universităţi. Vom trimite invitaţii tuturor universităţilor, dar şi liceelor din oraş, pentru că vaccinul va fi Pfizer şi atunci se recomandă la elevi cu vârsta peste 16 ani. Aceştia trebuie să vină fie însoţiţi de părinţi, fie cu un acord semnat”, a declarat iniţiatorul maratonului, conf. univ. dr. Irina Dumitru.
Vaccinarea va avea loc non-stop?
“Dorim să fie non-stop, dar în funcţie de adresabilitatea din prima zi, vom prelungi. Noi aşa ne dorim, să fie non-stop. Să vedem cum facem turele. Joi voi avea o întâlnire cu studenţii, cu rezidenţii şi toate asistentele medicale care vor să participe”, mai spune conf. univ. dr. Irina Dumitru.
Organizatorii spun că unul dintre cele 3 fluxuri va fi special pentru studenţii străini.
“Dorim foarte mult să vaccinăm studenţii străini, pentru că şi ei sunt interesaţi. Aţi văzut ce se întâmplă în India şi Pakistan şi avem mulţi studenţi de acolo, dar şi de alte naţionalităţi, unde vaccinul nu a ajuns sau a ajuns în cantitate foarte mică şi atunci ne dorim să vaccinăm aceşti studenţi”, a spus conf. univ. dr. Irina Dumitru.
Puteţi să îmi spuneţi câţi studenţi străini sunt, în prezent, la Universitatea Ovidius?
“Studenţi străini sunt în jur de 1000. Dacă ne gândim, şi celelalte universităţi au şi ele studenţi. Numai la Universitatea Maritimă mai sunt vreo 700-800 de studenţi, în special nigerieni, dar vom strânge în jur de 2000 de studenţi străni care vor avea şi ei un flux separat pentru că este culoarul nostru şi pentru studenţii străini, pentru că acolo trebuie să li se răspundă în Limba Engleză şi vor primi absolut toate materialele în Limba Engleză” , a mai declarat conf. univ. dr. Irina Dumitru.
Pe lângă imunizări, în cele 3 zile de maraton vor fi organizate şi alte evenimente.
“În această perioadă va avea loc şi un webinar pentru asistentele medicale care vor acorda acolo asistenţă, creditat cu credite de asistenţă medicală continuă şi vom avea prezentări pe bază de vaccinuri. Şi, de asemenea, în data de 15 am obţinut să facem şi testare rapidă pentru hepatita C”, mai precizează conf. univ. dr. Irina Dumitru.
În paralel cu maratonul organizat de Universitatea Ovidius la Pavilionul Expoziţional, se va mai derula unul în centrele comerciale.
“Maratonul vaccinării “Imunizare fără programare” are loc în perioada 14-16 mai 2021, în 4 mari centre comerciale din Constanţa. Programul procesului de vaccinare va respecta programul centrelor comerciale. Imunizarea se va face cu vaccinul Pfizer”, spune Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al DSP Constanţa.
Mai mult, sâmbătă, 15 mai, constănţenii şi turiştii se vor putea vaccina fără programare pe faleza Cazinoului din Constanţa.
În județul Constanța sunt deschise 30 de linii de vaccinare a populației împotriva COVID-19, ne-a declarat, astăzi, prefectul Constanței, Silviu Coșa. Acesta a precizat că peste 60.000 de constănțeni s-au vaccinat împotriva coronavirusului și că, de la jumătatea acestei luni, vor fi deschise noi linii de vaccinare.
“Toate sloturile sunt ocupate cu persoane care doresc să se programeze nu doar pentru astăzi sau săptămâna aceasta, ci pe o perioadă mult înainte. Principalul este să respectăm totuşi, normele de protecţie, de distanţare, de igienă, astfel încât să apuce cât mai mulţi din cetăţenii Constanţei să fie vaccinaţi înainte de perioada în care valul 3 va ajunge să creeze o presiune pe sistemul sanitar. Dacă în urmă cu o săptămână sau 10 zile, gradul de ocupare al spitalelor COVID era de 27% şi ne gândeam să scoatem spitalele din planul alb – Mangalia, Spitalul modular să fie pus în conservare, jumătate din secţia de la Pneumo…în momentul de faţă am renunţat la această idee. Gradul de ocupare al spitalelor a sărit de 40%. Trendul nu este bun. Lucrurile sunt serioase şi ar fi bine să le înţelegem”, a declarat prefecul Silviu Coşa.