Coronavirus: Eşec al unui studiu clinic ce viza vaccinul nazal anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca-Oxford
Publicat de Doina Sirbu, 11 octombrie 2022, 16:30
Un studiu clinic preliminar care viza formula cu administrare nazală a unui vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu compania farmaceutică AstraZeneca s-a încheiat printr-un eşec, precizează un comunicat publicat marţi, informează AFP.
Reprezentanţii Universităţii Oxford consideră că acesta a fost primul studiu publicat şi care a vizat un vaccin cu vector viral (adenovirus) administrat cu ajutorul unui spray nazal.
Cercetătorii nu au observat o reacţie a anticorpilor în mucoasele nazale decât „la o minoritate de participanţi”, au explicat cercetătorii de la Universitatea Oxford.
Răspunsul imunitar „sistemic la vaccinarea intranazală a fost, de asemenea, mai slab decât în urma vaccinării intramusculare”, a precizat acelaşi comunicat.
„Acest spray nazal nu a funcţionat la fel de bine pe cât am sperat”, a declarat Sandy Douglas, profesor-asociat la Universitatea Oxford şi care a luat parte la realizarea studiului clinic.
Ea a subliniat că un studiu din China a obţinut rezultate bune cu un vaporizator mai complex, care trimite vaccinul mai profund în plămâni, şi consideră că este deci posibil ca o mare parte din vaccinul testat de universitatea britanică să fi ajuns în căile digestive din cauza tipului mai sumar de spray nazal care a fost utilizat.
Studiul britanic a folosit acelaşi vector viral – un adenovirus – ca cel utilizat de vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca, unul dintre primele seruri anti-COVID-19 ce au fost lansate pe piaţă în prima parte a pandemiei de coronavirus.
„Administrarea vaccinurilor prin nas şi căile respiratorii este una dintre modalităţile cele mai promiţătoare pentru a se ajunge la imunitate” şi „ar putea să pună capăt într-o manieră mai eficientă infectărilor uşoare cu COVID-19 şi transmiterii virusului în comparaţie cu vaccinurile injectabile”, a declarat Adam Ritchie, unul dintre coordonatorii programului de creare de vaccinuri în cadrul Universităţii Oxford.
Această metodă are avantajul „de a evita nevoia utilizării unui ac”. „Mulţi părinţi ştiu că spray-urile nazale sunt deja utilizate pentru vaccinurile antigripale propuse şcolarilor din anumite ţări, inclusiv în Regatul Unit”, a adăugat el.
Studiul britanic a fost realizat pe aproximativ 30 de persoane care nu au fost în prealabil vaccinate împotriva noului coronavirus.
Sursă – AGERPRES/Redactor online – D. Sîrbu / Foto – unsplash.com