În ce condiții putem folosi uleiurile esențiale
Publicat de Doina Sirbu, 3 martie 2020, 10:22
Alături de suplimentele alimentare, uleiurile esențiale au invadat piața în ultimii ani și au devenit tot mai populare. Unii, care le comercializează la prețuri deloc mici, promit vindecări ale unor afecțiuni, alții spun că doar contribuie la ameliorarea unor boli și la menținerea unei stări de bine.
În plin sezon al infecțiilor respiratorii, interesul pentru aceste produse a crescut, spun farmaciștii. Sunt oameni care le cumpără fie pentru creșterea imunității, fie pentru reducerea semnelor de răceală și gripă. Când putem să folosim uleiurile esențiale și în ce condiții, ne explică medicul primar pneumolog, Luiza Velescu.
„Consider că pot fi sănătoase, în măsura în care le administrăm corect, în măsura în care nu ne bazăm exclusiv pe eficiența lor și știm să folosim un tratament sau știm să ne oprim în momentul în care o boală evoluează dacă am început să folosim niște extracte naturale, ulterior, lucrurile nu merg bine, să cerem o părere avizată. Școala medicală românească nu are specialitate dedicată terapiilor naturiste, deși sunt medici care în timp capătă experiență, fie că fac diverse cursuri, fie prin propria lor experiență pe care o dobândesc în timp. Folosim în practica zilnică și extracte naturale”, a declarat medicul primar pneumolog, Luiza Velescu.
Farmaciștii ne atrag atenția să avem grijă de unde le procurăm și să respectăm întocmai indicațiile de utilizare.
„Este o perioadă în care sunt solicitate uleiurile esențiale și recomandăm oamenilor să folosească uleiuri produse de fabrici cu tradiție, să respecte informațiile de pe prospect. Cele de uz intern să fie folosite de uz intern, iar cele de uz extern să fie folosite doar de uz extern”, a declarat Mirela Zaharia, farmacist.
În concluzie, medicii nu neagă proprietățile calmante, relaxante și cicatrizante ale uleiurilor, dar atrag atenția că acestea nu pot înlocui tratamentul unor afecțiuni grave. Mai mult, folosite necorespunzător, în cazul copiilor, pot fi extrem de periculoase.
Realizator – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com