(AUDIO) Turismul de pe litoral: cum va fi afectat de noul Cod Fiscal
Publicat de monica.comsa, 31 martie 2015, 15:22 / actualizat: 31 martie 2015, 17:17
Eliminarea taxei hoteliere din proiectul noului Cod Fiscal, aflat în dezbatere la Parlament, va duce la dispariția unei surse de venit care era folosită în promovarea și dezvoltarea stațiunilor de pe litoral, apreciază Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.
Opinia este împărtășită și de Mirela Matichescu, vicepreședintele Autorității Naționale de Turism.
Prezentă recent în Constanța, aceasta a declarat că după dispariția taxei hoteliere cu siguranță va trebui pus ceva în loc pentru că se dorește constituirea unor parteneriate de tip public-privat pentru promovarea și dezvoltarea industriei ospitalității.
Mai mult, este nevoie chiar de mai multe fonduri, iar la această concluzie au ajuns benevol și investitorii din Mamaia care contribuie la plata taxei de promovare prin care se asigură participarea la târguri naționale și internaționale sau se organizează evenimente care atrag turiști pe litoral.
Și agențiile de turism așteaptă cu interes dezbaterea proiectului de Cod Fiscal după ce premierul Victor Ponta a promis că și acestea vor beneficia de TVA de reducerea de TVA de 9%, ne-a spus Aurelian Marin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.
Reducerea TVA de la 24 la 9% este aplicată deocamdată doar furnizoriilor de servicii turistice.
Președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, apreciază că aceasta este cea mai bună variantă de Cod fiscal pentru mediul de afaceri.
Un argument în acest sens este mult-așteptata stabilitate și predictibilitate a mediului de afaceri.
Daraban susține, însă, că este foarte important ca noul Cod Fiscal să fie susținut de cetățeni în general și de investitori în mod special.
Problema pe care și-o pun economiștii este ca multiplele reduceri de taxe și impozite să nu mărească deficitul la bugetul de stat și să nu pună în pericol plata pensiilor și a salariilor la bugetari.
Mai mult, Consiliul Fiscal nu este de acord cu proiectul Codului Fiscal pentru care a dat un aviz negativ.
Instituția își motivează atitudinea prin faptul că există „probabilitatea extrem de ridicată ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal să conducă la deviaţii de proporţii de la ţintele bugetare pe termen mediu“.