AUDIO | Ce soluţii există pentru a atrage cât mai mulţi turişti străini în România
Publicat de Doina Sirbu,
13 septembrie 2024, 07:53
Turiștii români plecați în afara țării cheltuie în vacanțele lor de două ori mai mulți bani decât turiștii străini în România. De aceea, una dintre preocupările momentului ar trebui să fie încurajarea aducerii de turiști străini în țară, în paralel cu sistemul voucherelor de vacanță care poate păstra banii în țară.
Este nevoie ca acest sistem de recompensă pentru angajați, nu doar pentru cei bugetari, să fie încurajat și în anii următori, iar prin prezența României mai activă în plan extern, să stârnim din nou curiozitatea turiștilor străini de a vizita “Grădina Carpaților”. Parcă așa suna sloganul, nu-i așa? Laurențiu Despina a dialogat pe această temă cu Adrian Voican, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.
Numărul total de turişti străini cazaţi în România în primul trimestru al anului a fost de aproape o jumătate de milion, iar cheltuielile lor s-au ridicat în total la un miliard de lei.
Principalul motiv al sejurului petrecut în Romania l-au constituit afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, iar cheltuielile pentru turismul de business au reprezentat 66% din total.
Anul trecut, Romania a fost vizitată de 2,4 milioane de turişti străini, care au cheltuit în medie 530 de euro de persoană.
Numărul turiștilor străini cazați în structurile de primire turistică colective din România a fost de 1,911 milioane în 2014, iar totalul cheltuielilor efectuate de aceștia a depășit 5,09 miliarde de lei, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică.
Principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (61,3% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 68,0% din total cheltuieli.
Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (38,7% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 32,0% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,6%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,9%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 37,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de îmbrăcăminte și încălțăminte, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de băuturi și alimente (33,5%).
Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 76,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.