Mănăstirea Sfântul Apostol Filip: Turismul ecumenic, practicat de cei care doresc să-și afle pacea sufletului
Publicat de Arantxa Catană, 28 aprilie 2018, 15:35
Turismul ecumenic practicat de cei care doresc să-și afle pacea sufletului, să se reculeagă și să se regăsească profund, îl poate îmbina cu turismul istoric la cetatea Adamclisi.
Secole la rând, moaștele celor cinci sfinți descoperite la Adamclisi s-au aflat într-o criptă secretă sub cea mai importantă bazilică descoperită la Tropaeum Traiani.
În cinstea sfinților martirizați, pe aceste meleaguri, unde a propovăduit Evanghelia și Apostolul Filip, la scurt timp, după Apostolul Andrei s-a ridicat Mănăstirea Sf. Apostol Filip, care acum le adăpostește moaștele, într-o criptă sub biserica actuală.
„După un mileniu și jumătate de la data la care creștinii acelor locuri au depus în cripta de sub bazilica lor moaștele celor cinci sfinți, probabil pentru a le ocroti cetatea de boli și necazuri. În secolul V, s-a emis ipoteza că moaștele Sfântului Ciril de Axiopolis au fost transportate la Tropaeum, iar cetatea ar fi purtat în acea perioadă numele acelui sfânt. Bazilica a fost înălțată în jurul anului 500, peste dărămăturile altei construcții din secolele II-I, loc unde nu exista niciun lăcaș de cult anterior. Acestea demonstrează că în perioada ridicării bazilicii creștinismul își consolidase bine poziția, deoarece în cetate se construiseră cinci bazilici. O clipă petrecută în proximitatea veşniciei, parcă îți dezvăluie din tainele istoriei, perioadă în care martirii erau omorâți pentru că îl mărturiseau pe Hristos. În jurul mănăstirii, din peisaj nu lipsește pădurea, zidul Cetății Adamclisi, în zare se observă Monumentul Tropaeum Traiani, toate îmbinate cu slujbele și rugăciunile te liniștesc și simţi acea dumnezeire care te binecuvântează întru veșnicie. La Mănăstirea „Sfântul Apostol Filip”, situată între localităţile Deleni şi Ioan Corvin, în apropierea Peşterei Sfântul Andrei, ridicată pe dealul de vizavi de cetatea romană de la Adamclisi se mai găsește și o părticică din moaștele Sfântului Apostol Filip, care a fost adusă din Bulgaria, de preotul Dobre. O altă binecuvîntare de-a noastră”, spune starețul părintele Dorotei.
Redactor: Carmen Secuiu