Numărul românilor cu tulburări mintale s-a dublat în ultimul deceniu. Depresia – cel mai frecvent diagnostic
Publicat de Adina Sîrbu, 23 august 2023, 08:35
Tot mai mulţi români se confruntă cu tulburări mintale. Numărul acestora s-a dublat în ultimul deceniu, după cum arată un raport din 2022 al Ministerului Sănătăţii.
Cel mai întâlnit diagnostic este depresia, dar în ultima vreme întâlnim și așa-numita ”depresie modernă”, care nu dă foarte multe semne în exterior.
Explică Monica Popescu, doctor în psihologie:
Cei care sunt în depresie vin la cabinet și spun ”mă doare că nu simt nimic”. Ca să nu mai primești nimic, pui o barieră, un stop, dar nu primești nici impulsuri pozitive și de aia nu mai simți nimic. Merg pe automat, se duc la serviciu, își fac treaga. Depresia mascată e depresia modernă. Nu mai putem evalua la cabinet un om care vine mai neîngrijit. Acum, vine cu zâmbetul pe buze și gândește pozitiv.
În unele cazuri, depresia este generată de violența psihologică în familie – o formă de abuz mai greu de identificat, precizează Monica Popescu:
Se poartă când tandru, când abuziv. Nu mai ști ce te lovește și cum te-a lovit. Îți dai seama că nu e în regulă ce se întâmplă, dar încerci să te focusezi pe pozitiv. Totuși, mă iubește, este un bărbat bun, aduce bani în casă. E adevărat că începi să te învinovățești și prima dată când te-ai învinovățit, ești victima perfectă. În urma violenței psihologice se instaurează boli psihice. În primul rând depresia. În cazul violenței psihologice, depresia vine la pachet cu anxietatea. Ți-e teamă de un viitor necunoscut, de aia nici nu ieși din abuz. Ți-e teamă de ce o să fie. Te întreabă lumea de ce n-ai plecat, n-ai plecat pentru că n-ai putut.
În ultimele 4 luni, 11 mame și copiii lor au beneficiat de suport emoțional și material, în cadrul unei campanii împotriva violenței asupra femeilor, sub umbrela proiectului cultural Eforie Colorat.
Redactor: Florentina Stan/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com