Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că, deocamdată, nu deţine date concrete privind recentele disfuncţionalităţi în activitatea GPS în Finlanda, în apropierea graniţei cu Rusia, în timpul manevrelor NATO Trident Juncture.
„Nu deţin date concrete, dar pot să spun că metodele de atac în spaţiul cibernetic, metodele electronice sunt folosite tot mai des. Iar noi tratăm astfel de probleme cu toată seriozitatea”, a declarat Stoltenberg, în timpul unei conferinţe în Germania.
Totodată, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a declarat că NATO „şi-a mărit capacitatea de combatere a amenințărilor și problemelor din spațiul virtual”.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat marţi într-o vizită oficială la Madrid, a descris manevrele NATO desfăşurate în Norvegia, practic la frontierele Rusiei, ca fiind o ”ameninţare” şi, la fel ca omologul său spaniol Josep Borrell, a deplâns anunţul SUA privind o posibilă retragere a Washingtonului din acordul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), transmite agenţia EFE.
”Desigur că suntem preocupaţi”, a răspuns Lavrov în timpul conferinţei de presă la o întrebare despre manevrele militare Trident Juncture desfăşurate de NATO în Norvegia şi despre desfăşurările militare în „statele baltice sau la baze în România şi Polonia“.
Cât despre decizia preşedintelui Donald Trump de a denunţa tratatul INF, Lavrov a asigurat că este o decizie pe care Washingtonul deja a luat-o, dar a ţinut să avertizeze că „Rusia întotdeauna va răspunde“.
La rândul său, ministrul spaniol de externe Josep Borrell a împărtăşit punctul de vedere că ieşirea din acest acord este o „nouă şi gravă eroare“ prin care administraţia Donald Trump afectează securitatea globală.
Totuşi, şeful diplomaţiei ruse a transmis din nou o ofertă de dialog Alianţei Nord-Atlantice şi a susţinut că interesul Moscovei este să se „dezescaladeze situaţia“ care „nu face pe nimeni să stea liniştit“.
De asemenea, Lavrov a descris drept ‘pure fantezii’ acuzaţiile Washingtonului conform cărora Rusia ar fi încălcat restricţiile din tratatul INF.
În ceea ce priveşte alegerile legislative care se desfăşoară marţi în SUA, Lavrov a negat orice interferenţă a Rusiei despre care oricum „nu există niciun argument privind fapte reale“.
„Alegătorii americani vor fi cei care decid“ rezultatul alegerilor de la jumătatea mandatului, a continuat Lavrov, îndemnând Washingtonul să depăşească „disputele interne care afectează relaţiile cu Rusia“. „Vom aştepta să fie anunţate rezultatele şi ca Washingtonul să se liniştească“, a mai spus el, ironic.
Publicat de Adrian Băncilă,
12 octombrie 2015, 13:48 / actualizat: 12 octombrie 2015, 16:26
Radio România Actualităţi a câştigat premiul NATO pentru cea mai bună fotografie propusă de un jurnalist, într-un concurs foto dedicat celui mai amplu exerciţiu desfăşurat de Alianţă în ultimii 13 ani: Trident Juncture. Ilie Pintea, corespondent Radio România Actualităţi, s-a clasat pe primul loc în aceasta competiţie desfăşurată de NATO la care au participat 40 de candidaţi. Primele trei locuri au fost ocupate de: Ilie Pintea, urmat de un competitor din Lituania şi, pe locul 3, un jurnalist din Polonia.
Ilie Pintea a participat la concurs cu o fotografie pe care a făcut-o în Afganistan, unde a fost trimis special Radio România.
Este un premiu important care impune Radio România şi în zona multimedia, cu recunoaştere din partea Alianţei Nord-Atlantice.