Mutarea contribuțiilor de la angajator la salariat: AVANTAJE și DEZAVANTAJE
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 septembrie 2017, 18:08
Trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator nu va aduce schimbări financiare importante pentru niciuna dintre părți, însă există avantaje și dezavantaje, apreciază Adriana Arghirescu, reprezentanta Constanței în conducerea Uniunii Patronatului Român.
„Avantajul pentru salariat este că pe CNP-ul fiecăruia dintre noi vor fi înregistrate la contribuția pentru pensie sume mai mari ceea ce sigur va duce la o calculare la finalul perioadei de cotizare a unei pensii mai mari în plată, dar majorarea salariului brut (și, bineînțeles, impunerea unui nivel minim al salariului brut) stă la baza numeroaselor taxe fiscale și parafiscale care funcționează în economie. Un exemplu este punctul de amendă pentru amenzile de circulație care în acest moment este raportat la salariul minim și, deci, clar va crește“, afirmă Adriana Arghirescu.
În funcție de fiecare caz în parte, veniturile obținute vor crește sau vor scădea.
„Ideea de a include toate aceste dări în salariul angajatului va crea o falsă impresie că se majorează salariul fiecărui angajat ceea ce – sigur – este fals. În funcție de situația specifică a fiecărui angajat acesta va crește sau va scădea în funcție de cotele de impozit din interiorul acestui salariu brut. Sigur, declarativ, au spus că se vor diminua aceste cote de impozitare“, explică Arghirescu.
O altă ideea de la care a pornit această inițiativă a fost și scăderea costului cu forța de muncă la angajator.
„Din simpla exprimare a domnului ministru Ionuț Mișa că angajatorul nu va plăti niciun ban în plus, niciun ban în minus… Pentru noi este nesemnificativ dacă într-adevăr așa vor sta lucrurile, dar întotdeauna guvernații ne oferă surprize și, de obicei, acestea nu sunt în favoarea noastră, ci în favoarea lor. Ceea ce este în schimb o întrebare foarte serioasă de pus este amestecul acesta în negocierea directă între salariat și angajator care este stipulată în Codul Muncii. Deci, de fiecare dată, guvernații noștri vin și încalcă alte prevederi legale. În acest moment nu avem nico garanție că o lege care este în funcțiune va avea efecte pe o anumită perioadă de timp“, afirmă Adriana Arghirescu.
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat că Executivul va introduce „o măsură tranzitorie care va obliga angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut“.
Un material realizat de Monica CRUCEANU – COMȘA