AUDIO | Muntele, la fel ca marea, poate fi nemilos cu turiștii care nu respectă regulile
Publicat de Adina Sîrbu, 13 iulie 2024, 13:36
Se spune că marea nu iartă, iar în fiecare an, statisticile sunt înnegrite de numărul cazurilor de înec de pe litoral. Salvamontiștii atrag atenția că și muntele poate fi nemilos, dacă nu îi sunt respectate regulile.
Principalele surse de risc, atunci când mergem pe munte, sunt să ne accidentăm, să ne rătăcim sau să fim atacați de animalele sălbatice. Doar în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 13 apeluri la 112, în urma cărora 10 persoane fost salvate, 4 dintre ele fiind transportate la spital. „Din păcate, o persoană a fost predată Serviciului IML”, a precizat Salvamont România.
Pe lângă recomandările valabile permanent, privind echipamentul adecvat și folosirea doar a traseelor marcate, în contextul temperaturilor caniculare anunțate în această perioadă, salvamontiştii îi sfătuiesc pe turiști să renunțe la traseele lungi şi solicitante, să se hidrateze și să se protejeze de soare, pentru a evita şocul caloric favorizat de căldura extremă, efort mare şi altitudine.
Iar după tragedia recentă de la Jepii Mici, unde o tânără a fost omorâtă de urs pe un traseu frecventat de turiști, și ca urmare a interacțiunilor tot mai dese a urșilor cu oamenii, Romsilva a anunțat că, în zonele de risc, vor fi amplasate panouri de avertizare cu privire la prezența urșilor și vor fi montate camere video, pentru identificarea în timp real a prezenței animalelor pe traseele amenajate pentru turiști. Totodată, Parlamentul ar putea aproba, chiar săptămâna viitoare, proiectul noii legi a vânătorii, care va permite împuşcarea uşilor aflaţi în număr excesiv în anumite zone din ţară.
Ce reguli trebuie respectate de către turiștii montani aflăm de la Sergiu Frusinoiu, coordonatorul Serviciului Salvamont Bușteni, dintr-un amplu interviu realizat de Bogdan Comșa:
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay