Zece staţii de alimentare cu gaz natural comprimat au fost deschise pe coridorul Arad – Constanţa
Publicat de Adina Sîrbu, 25 octombrie 2023, 19:55
Gazul natural comprimat (CNG) şi în special biogazul vor rămâne, pentru o perioadă lungă de timp, o soluţie de tranziţie către reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a declarat miercuri directorul unei companii.
Până acum, 10 staţii de alimentare cu gaz natural comprimat au fost deschise pe coridorul Arad – Constanţa, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro. Acestea se află în Arad, Timişoara, Deva, Sibiu, Piteşti, Bucureşti, Constanţa, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova. Staţiile noi vin în completarea celei deja existente în Râmnicu Vâlcea, prima din România.
Pe continentul european funcţionează, deja, peste 4.000 de staţii de alimentare cu gaz natural comprimat, considerat un combustibil de tranziţie către energia verde.
”Gazul natural comprimat ne-a dovedit că poate fi utilizat pe distanţe lungi, fără niciun fel de problemă. Noi avem camioane care au parcurs 30.000 km într-o lună, în iunie sau iulie 2020” – a declarat Alexandru Păun.
El a precizat că gazul natural comprimat reduce cu 90% particulele în suspensie (PM 2,5, PM 10, n.r.), iar emisiile de NOx (emisiile de oxizi de azot, n.r.) cu 53%.
”Am făcut o experienţă. Dacă vom sta într-o hală cu un camion diesel, cu motorul pornit, după o perioadă foarte scurtă de timp vom dori să ieşim afară, deoarece nu putem să mai respirăm. Cu un camion cu gaz natural comprimat într-o hală am putut să respir la ţeava de eşapament al camionului. Trebuie să stai doar un pic mai departe, să nu te frigă foarte tare, pentru că arderile sunt un pic mai puternice la camioanele cu gaz natural comprimat, dar poţi respira – şi am putut să stau în acea hală foarte mult timp. Deci, tehnologia este matură. Gazul natural comprimat a dovedit de-a lungul timpului că este o soluţie, un combustibil alternativ pe care te poţi baza” – a mai spus Alexandru Păun.
Surse: AGERPRES, RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: facebook