Vinerea Mare, ultima zi de vineri dinaintea Paștelui se mai numește și Vinerea Seacă
Publicat de Carmen Secuiu, 10 aprilie 2015, 10:53
Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Seacă, sau Vinerea Patimilor și este zi de mare doliu a întregii creștinătății pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii.
În seara acestei zile se oficiază Denia Prohodului Domnului.
Acestei zile i se spune și Vinerea Seacă, pentru că bătrânele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului luau anafură de la biserică.
După cântarea Prohodului Domnului oamenii, în trecut, plecau acasă cu lumânările aprinse ocoleau casa de trei ori și intrând se închinau și făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă pe pereți pentru a fi feriți de trăsnet și de boli.
Se mai afuma casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihăniile să nu se apropie de casă și de pomi.
În această seară, la biserică, oamenii se roagă pentru sănătate, în primul rând, dar și pentru prosperitatea holdelor, pentru că de acest lucru depinde hrana familiei pentru tot anul, ne-a spus muzeograf șef secție Cerasela Dobrinescu de la Muzeul de Artă Populară Constanța.
La începutul postului se urcau vasele în pod, pentru a nu exista teama că n-au fost bine spălate. În perioada de post, vasele din care consuma hrana erau altele.
”In Oltenia, Moldova , Maramureș, zone cu tradiție în meșteșugul olăritului și unde existau centre ceramice se foloseau vasele de lut, pe când în Dobrogea, nefiind centru ceramic, aici în trecut au existat cu precădere vasele din aramă”, ne spune muzeograf șef secție patrimoniu, Cerasela Dobrinescu.
carmensecuiu@radioconstanta.ro