(Audio) Tita Bărbulescu – Ce e viața-n lume
Publicat de Liliana Fustanela, 18 februarie 2016, 00:53
”Sus paharul”,Tita Bărbulescu la 80 de ani!
Tita Bărbulescu s-a născut la 15 februarie 1936, în orașul Topoloveni, județul Argeș, în casa unui vestit lăutar al plaiurilor argeșene, Nicolae Bărbulescu, de la care a învățat primele noțiuni de muzică.
A urmat apoi, cursurile Școlii Populare de Artă din București, clasa canto, cu profesorii Gheorghe Oancea și Ana Armășeșcu. După absolvire, a revenit în județul natal și s-a angajat la Orchestra populară „Doina Argeșului” din Pitești.
Cu această orchestră înregistrează primele melodii la radio, care rămân în Fonoteca de Aur a Radioului printre care: „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelișoara mea”, „De-ai fi neichii, drăguliță”, „Din Pitești păn’ la Trivale”, „Argeșene, argeșene” etc.
Între anii 1960-1962, se stabilește în București , fiind angajata Teatrului „Ion Vasilescu”, ulterior devine angajat la „Doina Olteniei” din Craiova și „Flacăra Prahovei” din Ploiești.
De-a lungul carierei sale a colaborat cu vestiți interpreți și dirijori : Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican, Emil Gavriș, Dan Moisescu, Alexandru Grozuță, Ioana Radu, Mia Braia, Rodica Bujor, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu , Victor Predescu, Ionel Budișteanu, Radu Voinescu și Paraschiv Oprea, efectuând numeroase turnee în țară și în străinătate : Bulgaria, Anglia, Spania, Austria, Turcia etc.
Dintre perlele argeșene culese și interpretate de Tita Bărbulescu s-au remarcat : „Sus la munte la Muscel”, „De-ai fi neichii drăguliță”, „Din Pitești pân’ la Trivale”, „Argeșene, argeșene”, „Măi neicuță de pe Olt”, „Din Pitești la Câmpulung”, „Trei lalele din Pitești”, „Măi neicuță Constantine”, „Marine, Marine”, „Dorul de Topoloveni”, „Neicuță din Călinești” etc.
Tita Bărbulescu a abordat și romanța și cântecul de petrecere, precum: „Trece timpul ca nebunu’”, „Intru-n crâșmă, uit de toate”, „La crâșma din Mătăsari”, „Țuiculiță de Pitești”, „De aia-i bine cât trăiești«, „Ce ne-aduce 2000”, „Să ne cânte lăutarul”, „La hanul de peste drum”, „Se duc tinerețile”, „Sus paharul”, „La cârciuma de sub tei”, „Ieftinește, Doamne, băutura”, „Bine e să fii patron” etc.
În activitatea sa artistică Tita Bărbulescu a interpretat peste 300 de cântece care au fost imprimate la Radio și Electrecord și a participat în peste 500 de spectacole, recitaluri și festivaluri. Astfel a realizat peste 30 de discuri și casete audio în care a adunat folclor din Argeș, romanțe și cântece de voie bună.
La 80 de ani, este energică, continuă să cânte la radio și tv și are proiecte la care lucrează cu perseverență.
”Ce e viața-n lume” și ”Pentru cine am muncit ” sunt pentru ascultătorii Radio Constanța cele mai îndrăgite melodii ale Titei Bărbulescu. Un interviu realizat de Liliana Fustanela, în emisiunea : ”Seri de cântec românesc!”, ediția 15 februarie 2016:
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)