După ce luni, o țiglă de pe acoperiș s-a desprins și a căzut la numai câțiva centimetri de doi tineri aflați în zonă, directorul instituției Aurel Mototolea încearcă să rezolve problema. A delimitat clădirea cu o bandă, a pus panouri de avertizare, dar ne spune că o intervenție de repararea a acoperișului nu este încă posibilă.
Furtuna și zăpezile din ultimele zile au degradat și mai mult acoperișul Muzeului. Țiglele abia mai stau pe lemnăria veche și putredă, iar la rafale, acestea sunt smulse și proiectate în piateță, așa cum s-a întâmplat la începutul săptămânii. Chiar dacă periocolul este real, lucrările de reparațieii la acoperiș sunt blocate de un proiect de reabilitare din 2016, dar care nu a început nici până astăzi.
Directorul MINAC, Aurel Mototolea: Problema nu e simplă deloc, deși aș prefera să fie! Este acest subiect de reabilitare a clădirii muzeului, o clădire emblematică pentru orașul Constanța, proiectul acesta a început din 2016, dar din diferite motive nu a început proiectul concret, nu a început execuția proiectului.
Redactor: Cum veți face în așa fel încât să evitați un accident pe viitor?
Directorul MINAC, Aurel Mototolea: Clădirea se degradează continuu, ea nu știe care sunt procedurile birocratice, eu nu știe că ne trebuie avize, ea se degradează! Eu nu pot face decât reparații de urgență. Dacă aș începe să schimb acoperișul integral, acest lucru ar însemna o dublă finanțare și nu este legal, nu pot face acest lucru. Deci, dacă nu se face o reparație capitală, nu se schimbă tot, aceste probleme vor persista, lemnăria a putrezit, acele țigle nu s-au putut fixa pe lemnul putred.
Aurel Mototolea, a mai anunțat că a luat o serie de măsuri pentru siguranța constănțenilor și a turiștilor care ajung la muzeu sau care sunt în trecere, prin Piața Ovidiu.
Directorul MINAC, Aurel Mototolea: Am pus aceste benzi care să marcheze zona, am pus pancarte de avertizare. Nu pot controla. Dacă e un vânt mai puternic, nu am ce face! Măcar să se ocolească zona în care, ar putea cădea țigla, aproape de zidurile clădirii.
Directorul instituției a mai declarat pentru Radio Constranța că, într-un scenariu optimist, lucrările de reparație și de reconsolidare ar putea începe abia în luna martie a acestui an.
Pericol în zona Piațetei Ovidiu din centrul vechi al Constanței. Cad țigle de pe acoperișul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Furtuna din zilele trecute, urmată de topirea zăpezii au dus la alunecarea mai multor țigle de pe acoperișul instituției de cultură. Astazi, în jurul prânzului, câțiva tineri care se plimbau în zonă, au fost surprinși de o țiglă care a căzut la 20 de centimetri de ei, au scris aceștia pe pagina lor de Facebook.
Directorul Instituției, Aurel Mototolea, știe despre această situație, dar a anunțat că nu are soluții. În toamna anului 2021 s-au făcut reparații, dar lemnul este putred și nu se pot prinde bine țiglele. În schimb, directorul a anunțat că va monta pancarte de avertizare. Clădirea veche urmează să intre anul acesta într-un amplu proces de reconsolidare, care prevede inclusiv schimbarea acoperișului. Până atunci este nevoie de prudență.
Redactor: Silvia Pascale/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Alexandra Petrişor, Aurel Mototolea