Marcel Roizen: “După Elena a rămas un tezaur de cântece autentice”
Publicat de nicu.ispas, 1 februarie 2016, 10:06
Pe 1 Februarie 1945 se năştea Elena Roizen, regretata interpretă de folclor dobrogean supranumită și “Privighetoarea Dobrogei”.
Sâmbătă seara la Radio Constanţa am reliefat într-un mod aparte cariera artistică de excepţie a Elenei Roizen, avândul ca invitat pe soţul regretatei soliste, domnul profesor Marcel Roizen.
Contribuţia Elenei Roizen la promovarea folclorului muzical din Dobrogea a fost una deosebit de importantă.
De la copii, la tinerii debutanţi şi chiar la cei care îşi încep cariera artistică la maturitate, cu toţii se opresc la cântecele Elenei Roizen, le ascultă, le interpretează, unii mai stângaci alţii foarte bine chiar şi orchestrele mari, includ în repertoriile lor liniile melodice create de Elena Roizen.
Primele înregistrări ale Elenei Roizen la Radiodifuziunea română au avut loc în anul 1965 atunci când “Privighetoarea Dobrogei” imprima cântecele:
„Hai Dunărea mea” si ”Dobroge maicuță bună”.
Elena Roizen face parte din colecția tezaur de CD-uri denumită “Mari interpreți de folclor” serie de albume realizată de regretata realizatoare TV Marioara Murărescu.
În 1965 și 1968 se nășteau cei doi copii ai soților Roizen, Mihai Codruţ şi Clara Alina, pentru ambii copii, Elena Roizen a creat câte un cântec, pentru Mihai Codruţ ”Mihăiţă puiule” şi pentru Clara Alina ”Du-te dor cu dorurile”.
Elena Roizen a fost creator și culegător de folclor și a prelucrat motivul folcloric cu mare fineţe, înregistrând în cariera sa peste 100 de piese.
Privighetoarea Dobrogei a fost un model de artist profesionist pentru toţi cei care au dorit să intre pe drumul cântecului popular dobrogean.
Elena Roizen a efectuat turnee de promovare a cântecul dobrogean în ţară şi în străinătate şi din acest punct de vdere îi datorăm foarte mult “Privighetorii Dobrogei” pentru că a fost un veritabil ambasador al cântecului dintre Dunăre şi Mare.
(nicuispas@radioconstanta.ro)