Județul CONSTANȚA: Măsurile luate de autorități pentru deschiderea sezonului estival
Publicat de Arantxa Catană, 20 aprilie 2018, 15:17
Cum sunt pregătite autorităţile locale şi ce măsuri iau pentru deschiderea sezonului estival, a fost tema şedinţei de lucru, de vineri – 20 aprilie, cu primarii localităților în care se desfășoară activități turistice și cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate cu atribuții în verificarea pregătirii unităților de alimentație publică.
În deschiderea şedinţei, prefectul Ioan Albu a pecizat că în acest sezon estival vor fi organizate foarte multe evenimente.
„Am convocat această întâlnire având în vedere că peste o săptămână se va deschide sezonul estival. Suntem în anul Centenarului şi pe litoral vor veni foarte mulţi turişti şi vor fi organizate foarte multe evenimente”, a declarat prefectul Constanței.
Hristu Uzun, directorul Administraţiei Bazinale Apă Dobrogea Litoral, spune că pregătirea plajelor a început încă din luna februarie.
„Pentru 1 Mai, toate plajele litoralului românesc, începând de la Vama Veche până la Năvodari, sunt pregătite pentru începerea sezonului estival. Am acţionat cu o serie de utilaje, avem trei puncte de acţionare în zona Mangalia, cu toate staţiunile aferente, Costineşti şi Eforie, alt punct – şi utilaje care acţionează în Constanţa, Mamaia şi Năvodari”, a precizat Hristu Uzun.
În replică edilul din Costineşti, Traian Cristea, a ridicat problema falezei din localitate. De 5 ani este în stare de degradare.
„La Costineşti într-o zonă este ruptă faleza. Vă rugăm să luaţi măsuri că acolo este pericol de prăbuşire a falezei”, a punctat primarul din Costinești.
Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu, doreşte administrarea plajei. Astfel vor intra mai mulţi bani în bugetul local.
„Puterea noastră se opreşte la limita plajei, de acolo puterea absolută este a administratorului ABADL. Noi ne dorim ca 50% să intre în bugetul local. Eu nu ştiu dacă mai există în Europa, vreo ţară în care plajele sunt în administrarea unei instituţii. Pe noi ne-ar ajuta foarte mult aceste încasări la bugetul local, sau măcar un procent din aceste încasări”, a precizat edilul comunei Limanu.
La Techirghiol totul este pregătit pentru întâmpinarea turiştilor. În schimb, primarul Iulian Soceanu, trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte exploatarea nămolului din lac.
„În momentul acesta avem peste 1.000 de pacienţi – turişti care sunt în Techirghiol, totdeauna se pune accentul pe partea litorală a Mării Negre, iar partea balneară se lasă de-o parte. Trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte această resursă minerală, nămolul sapropelic! Despre licenţele de exploatare a nămolului, vreau să ne ajutaţi să vedem în ce condiţii se vor da aceste licenţe de exploatare. Dacă noi nu avem grijă, riscăm să pierdem această resursă minerală de pe fundul Lacului Techirghiol. Dispariţia nămolului din lac duce la dispariţia staţiunii Techirghiol”, a menționat Iulian Soceanu.
La şedinţa de lucru a participat şi comisarul Ecaterina Scânteie, de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, precizând că în următoarea perioadă 3 mai – 15 iunie , se doreşte să formeze echipe, cu alte instituţii abilitate, pentru efectuarea de controale la unităţile deschise în această perioadă pe litoral. De asemenea, vor fi verificate şi certificatele care atestă pregătirea personalului în domeniul pe care-l prestează.
Redactor: Aura Mierluș