TULCEA: Peste 500 de hectare de grâu, miriște și stuf din Deltă, mistuite de flăcări
Publicat de Adina Sîrbu, 15 iulie 2024, 20:42
Peste 500 de hectare de mirişte, vegetaţie uscată şi stuf au ars, luni, în zona ostrovului Tatanir, zonă de graniţă româno-ucraineană din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, din cauza unui incendiu.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” Tulcea a transmis că nu a primit niciun aviz din partea agricultorilor din zonă cu privire la intenţia de a igieniza terenul agricol prin incendiere.
Potrivit unui comunicat, Dispeceratul ISU Tulcea a fost alertat, prin apel la numărul unic de urgență 112, de către pădurarul din zona ostrovului Tatanir (Chilia Veche), pentru a interveni la un incendiu de vegetație uscată și cultură de grâu cu risc iminent de propagare la fondul forestier.
Către locul evenimentului a fost mobilizat SVSU Chilia Veche, autoritățile locale, dar și două echipaje de pompieri – unul din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea, cu o autospecială de stingere cu 4 subofițeri și un ofițer, și un echipaj din cadrul Pichetului de Pompieri Crișan, cu o ambarcațiune și echipaj complet – pentru localizarea și lichidarea incendiului care se dezvolta sub acțiunea vântului puternic pe o suprafață întinsă de teren de câteva sute de hectare. De asemenea, în sprijinul forțelor prezente au acționat pentru limitarea propagării incendiului și lichidării acestuia și lucrători ai Secției Chilia Veche din cadrul Penitenciarului Tulcea.
După aproximativ 5 ore de la primirea apelului, incendiul a fost localizat, iar în acest moment se lucrează pentru lichidarea tuturor focarelor rămase.
Datorită intervenției rapide a SVSU Chilia Veche, autorităților locale și a pompierilor tulceni, incendiul a fost oprit înainte să ajungă la fondul forestier, pagubele fiind limitate la aproximativ 100 hectare de grâu, 400 de hectare de vegetație uscată, stuf și miriște, reușindu-se, prin eforturi susținute, salvarea altor aproximativ 900 de ha de grâu.
Cauza probabilă de producere a incendiului urmează să fie stabilită după finalizarea intervenției.
Pompierii fac apel încă o dată, atât către populație, cât și către fermieri, ca în această perioadă caniculară, cu temperaturi extreme, să fie responsabili, să evite curățarea terenurilor de miriște, vegetație uscată și gunoaie prin incendiere, să fie atenți unde aruncă mucurile de țigară, să nu faciliteze accesul copiilor la sursele de aprindere, să nu facă improvizații la instalația electrică, iar dacă folosesc aparate pentru răcirea încăperilor să le supravegheze în permanență și să nu le suprasolicite, se arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al ISU „Delta”, sg. maj.Daniel Năstase.
***
Consiliul Judeţean Tulcea identifică, din punct de vedere administrativ, zona Tatanir cu ostrovul Tătaru, acolo unde o amenajare agricolă cu suprafaţa totală de peste 1.410 hectare a fost concesionată în anul 2020 pentru o perioadă de 15 ani. Potrivit datelor publicate pe site-ul CJ, firma a refuzat să predea terenul autorităţii judeţene, iar în cauză este un litigiu.
Tatanir apare ca sat cu 3 locuitori al comunei Chilia Veche, însă în zonă s-au dezvoltat unităţi de cazare, potrivit unor site-uri de turism, canalul Tătaru, de unde ar proveni şi numele satului Tatanir, fiind un loc preferat de pescari.
Amenajările agricole concesionate de CJ au fost de-a lungul timpului în atenţia plenului forului legislativ al judeţului, mulţi crescători de animale criticând faptul că unii concesionari le interzic accesul animalelor pe miriştile lor.
Incendierea vegetaţiei uscate pentru igienizarea terenurilor agricole se poate face doar în anumite situaţii, cu acceptul autorităţilor locale, judeţene şi cel al ISU Delta. În caz contrar, pe lângă amendă, firma care recurge la un astfel de procedeu pierde inclusiv subvenţia primită din partea Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
Surse: ISU Delta Tulcea, AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Penitenciarul Tulcea