FOTO: Mărțișorul Babei Dochia cucerește CONSTANȚA
Publicat de Arantxa Catană, 15 februarie 2017, 18:14
La Muzeul de Artă Populară din Constanța nu este timp pentru odihnă. Au început atelierele mărțișoarelor tradiționale. Până la 1 martie, zeci de elevi vor asculta Legenda Babei Dochia și vor confecționa mărțișorul autentic, asemănător cu cel purtat de Bătrâna cu 9 cojoace.
Cine își face mărțișorul din timp… departe ajunge, în întâmpinarea primăverii. Sunt convinși de acest lucru elevii din clasa I de la Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu din Cumpăna. Ei au dat startul atelierelor de mărțișoare tradiționale organizate la Muzeul de Artă Populară. Pregătiți cu fire de lână albe și roșii, seminte, dar și mărgele multicolore, cei mici au început lucrul. Misiunea lor este nobilă.
Până la 1 martie inclusiv, elevii din întreg județul vor putea asculta legenda Babei Dochia și vor învăța, pe rând, arta confecționării mărțișorului autentic românesc.
„O legendă care ține de Baba Dochia este confecționarea primului mărțișor. În mod tradițional se spune că ea în vreme ce urca la munte căutând acele fructe de pădure, mergea torcând lâna. Găsește pe jos o piatră, o perforează cumva și îl atârnă pe firul de lândă pe care ea îl torcea care era ori alb ori negru. De aceea se spune că primul mărțișor a avut firul de lână alb sau negru”, a declarat pentru Radio Constanța muzeograful Ioana Tompe.
Copiii vor mai avea parte de o surpriză. Directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru s-a gândit la o soluție ca munca celor mici să fie valorificată.
„Foarte mulți dintre ei participă cu aceste mărțișoare la Târgul de mărțișoare pe care noi îl deschidem în fața muzeului cu mesteri populari, ei participă gratuit, avem mândria că ei oferă constănțenilor și mărțișoarele făcute de ei”, a precizat pentru Radio Constanța directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru.
Târgul Mărțișoarelor de la Muzeul de Artă Populară se va desfășura în perioada 27 februarie – 1 martie.