CONSTANŢA: Un student de la Specializarea Jurnalism, din cadrul Universității Ovidius, nominalizat la Premiile Superscrieri 2023
Publicat de , 18 aprilie 2023, 12:17
Studentul tulcean Adrian ANTON, anul II la Specializarea JURNALISM, din cadrul Facultății de LITERE a Universității OVIDIUS din Constanța, a fost nominalizat la Premiile Superscrieri, categoriile „Debut jurnalistic” și „Presă locală- investigație”. El ne-a povestit despre valorile deontologice ce îl ghidează în demersul jurnalistic și despre impactul unei anchete bine realizate asupra oamenilor.
Pentru tânărul tulcean Adrian Anton, student în anul II la Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism, din cadrul Universității Ovidius, nominalizarea la Gala Premiilor Superscrieri, ediția a 12-a, a fost o surpriză. Flerul, curiozitatea și răbdarea l-au ajutat să meargă pe firul unor anchete de impact, publicate în presa constănțeană. De altfel, dubla sa nominalizare la Superscrieri a fost la categoriile Debut jurnalistic și Investigație.
„Nici nu știam că sunt nominalizat, eu am aflat ultimul. Colegii știau, colegii din presă, colegii cu care lucrez, ei știau, dar eu am aflat ultimul, chiar dacă nominalizarea mă privește pe mine. A fost o surpriză, o surpriză plăcută. Mă bucur că ni se recunoaște munca, mie și colegilor mei, ar fi primul meu premiu în presă, de până acum.“
Adrian Anton a mărturisit pentru Radio Constanța care sunt normele deontologice de la care nu se va abate în demersul său jurnalistic:
„Cred că verificarea din mai multe surse, sau verificarea din surse sigure și respectarea adevărului, pentru că tu, dacă îți pierzi credibilitatea ca jurnalist, foarte greu o vei mai obține data viitoare.“
Cum ai ajuns în zona de investigație și cum reușești să o abordezi?
„Eu am ajuns să lucrez în investigații după mai multe workshop-uri. Știi subiectul, dar nu știi la ce să te aștepți, ce lucruri interesante mai apar, adică e o întreagă surpriză să lucrezi la o anchetă. Fiecare propoziție trebuie să fie cu dovezi, să pui note de subsol încât tu să dovedești că știi acel lucru, adică poți să te justifici. În cazul unui proces, dacă cel pe care îl vizezi vrea să te dea în judecată, tu măcar să scoți dovezile și să mergi la Instanță cu conștiința curată că tu nu ai greșit! Societatea poate să ia atitudine, să sancționeze unele abateri ale unor oameni care au făcut rău societății. Și furtul din banii publici este un rău, până la urmă. Consider că prin investigație poți să faci societatea să se miște, să schimbi anumite lucruri. Chiar dacă mișcarea aceasta este foarte mică, ea se va vedea, la un moment dat, pentru că și alții care vor dori să fure, sau să facă și alte lucruri se vor gândi de două ori înainte să înceapă.“
„Noile generații – Lupii tineri prind gustul presei” a fost tema concursului Superscrieri 2023, inițiat de Fundația Friends for Friends. Cele mai bune materiale jurnalistice, din cele 46 nominalizate la toate categoriile din concurs, vor fi premiate la sfârșitul lunii mai.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Arhiva personală