Vă schimbaţi meniul? OMS averizează: cârnaţii, micii şi mezelurile cauzează CANCER
Publicat de Bogdan Comșa, 26 octombrie 2015, 18:29 / actualizat: 16 noiembrie 2015, 9:02
Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat luni, în premieră, carnea procesată ca fiind cancerigenă.
Intră în această categorie salamul, cârnaţii, micii, preparatele din carne tocată, costiţa sau şunca. Aceste produse sunt incluse în categoria „cancerigenă pentru oameni”, cea mai ridicată treaptă de avertizare dintre cele cinci, alături de alcool şi ţigări.
Produsele procesate sunt cele rezultate în urma afumării industriale a cărnii, adăugării sării şi conservanţilor.
Organizaţia avertizează că 50 de grame de carne procesata pe zi – mai puţin de două felii de bacon – măresc riscul de cancer colorectal cu aproximativ 20%.
Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii mai arată că odată ce încep să consume mai multă carne roşie, oamenii au tendinţa să mănânce din ce în ce mai puţine alimente din categoria legume şi fructe, atât de importante împotriva cancerului.
Cu toate acestea, Agenţia Naţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS nu recomandă eliminarea totală a cărnii roşii din alimentaţie, deoarece este o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale precum fierul sau zincul. Ea ar trebui consumată cu moderaţie, mai puţin de 500 de grame pe săptămână de carne de porc, vită sau miel – mai arată sursa citată.