Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, după întâlnirea cu medicii nemulțumiți: punem în centrul dialogului pacienții
Publicat de Adina Sîrbu, 17 ianuarie 2024, 16:07
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii medicilor de familie şi ai medicilor din ambulatoriul clinic, care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de prevederile proiectelor de modificare a contractului-cadru şi a normelor metodologice de aplicare a acestuia, publicate săptămâna trecută în transparenţă decizională.
Noul preşedinte al Casei, Valeria Herdea, a afirmat că CNAS este deschisă la propuneri de rezolvare a problemelor, precizând că este recomandabilă o evaluare a impactului financiar al acestora.
Cred cu toată convingerea că numai prin dialog între toate părţile implicate în sistemul de sănătate din România – CNAS, Ministerul Sănătăţii, parteneri instituţionali, alte instituţii publice, furnizori de servicii medicale, reprezentanţi ai pacienţilor – putem găsi soluţii la problemele acestui sistem atât de complex. Am găsit la CNAS o situaţie complicată, puternic grevată de mişcări de protest în mai multe oraşe din România şi cu perspectiva iminentă a blocării activităţii din medicina primară şi de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie. Sunt convinsă că putem aborda cu bună credinţă şi înţelepciune toate provocările. Vom continua calea dialogului pentru a asigura stabilitate şi echilibru în sistemul medical. Punem în centrul acestui dialog accesul pacienţilor din România la îngrijiri medicale, a declarat noul preşedintele al CNAS.
Medici de familie şi din ambulatorii de specialitate au protestat și astăzi în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nemulţumiţi de subfinanțarea sistemului de medicină primară.
Ei reclamă scăderea veniturilor cabinetelor, de la 1 februarie, cu peste 30 de procente, astfel că nu-și vor mai putea acoperi cheltuielile. De exemplu, o consultație care acum este decontată la valoarea de 50 de lei, de la 1 februarie va fi 35 de lei. Medicii nu vor să-și închidă cabinetele și nu vor să plece din țară.
Pentru mâine sunt programate două runde de consultări între reprezentanții medicilor și cei ai CNAS, dar și între reprezentanții Colegiului Medicilor din România și cei ai Casei. Medicii speră să se rezolve situația fără să fie afectat bugetul destinat acestora. În caz contrar, sunt hotărâți să nu semneze de la 1 februarie actele adiționale cu casele de asigurări de sănătate, ceea ce ar afecta și pacienții care vor fi nevoiți să plătească serviciile medicale.
Surse: RRA, AGERPRES/ Foto: Raluca Zoițanu, facebook/ Redactor: Adina Sîrbu