CONSTANŢA: O nouă campanie de sterilizări gratuite pentru câini şi pisici începe luni, 3 aprilie
Publicat de , 28 martie 2023, 11:24
Animal Society derulează o nouă campanie de sterilizări gratuite pentru câinii și pisicile de rasă comună din Constanţa, în perioada 3 aprilie – 5 mai. „Este doar prima campanie din seria de campanii pe care am pregătit-o anul acesta, alături de autorități“, anunţă organizaţia.
„Încurajăm comunitatea constănțeană să se alăture efortului nostru, să profite de campaniile pe care le-am organizat împreună cu partenerul nostru, FOUR PAWS și cu sprijinul Primăria Constanța. Este important să ne amintim că sterilizarea este doar una dintre măsurile necesare, împreună cu campaniile de adopție și educație, mai ales cele împotriva abandonului, pentru a atinge viitorul pe care îl dorim cu toții. Acel viitor în care niciun animal nu va mai suferi pe străzi, ci fiecare va avea parte de un cămin și de o familie iubitoare“, transmit reprezentanţii Animal Society.
Se pot face programări începând de luni, 3 aprilie, între orele 10:00 – 14:00, la numărul de telefon 0754 208 630.
*******************
Ce spune legea
Majoritatea animalelor care ajung să trăiască în stradă sunt abandonate de stăpâni. Tocmai de aceea, aceştia trebuie să ştie că au o serie de obligaţii impuse prin lege.
Proprietarii câinilor trebuie să ştie că:
Prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține cu orice titlu valabil, precum și orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul.
Deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele:
a) un adăpost corespunzător;
b) hrană și apă suficiente;
c) posibilitatea de mișcare suficientă;
d) îngrijire și atenție;
e) asistență medicală.
Nerespectarea dispozițiilor se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 12.000 de lei.
Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi- prin cruzime față de animale se înțelege:
a) omorârea animalelor, cu intenție;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;
f) abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului;
g) administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
h) maltratarea și schingiuirea animalelor;
i) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
j) provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace;
k) despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață;
l) capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea animalelor;
n) zoofilia.
Conform OUG 155/2001
Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special.
Nerespectarea dispozițiilor se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
Proprietarii și deținătorii de câini au obligația de a menține igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative.
Nerespectarea dispozițiilor se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
ldentificarea câinilor cu stăpân este OBLIGATORIE, conform prevederile art. 8 alin. (4) din O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, care precizează că:
Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Nerespectarea dispozițiilor se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie și se suportă de către aparținător.
Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Refuzul vaccinarii câinilor și pisicilor de către proprietarii acestora constituie contravenție și se sancționeaza conform HG 984/2005 reactualizată, Art.5 lit. J, pct.3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice și 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice.
Constituie infracțiune și se pedepsește:
a. cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:
– intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
– despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;
– folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.
b. cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă:
– folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
– folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
– practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
– rănirea cu intenție a animalelor.
c. cu închisoare de la 2 ani la 7 ani
– uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
– schingiuirea animalelor;
– organizarea de lupte între animale sau cu animale;
– zoofilia.
Redactor online: Alina Enache / Foto: Animal Society