Redactor: Amendați frecvent primăriile din județ care, de exemplu, nu colectează selectiv deșeurile?
Steluța Popescu: Din păcate, avem la nivelul județului probleme privind gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Anual se fac controale la primării și, desigur, verificăm când sunt petiții de la cetățeni cu privire la abandonarea deșeurilor sau modul necorespunzător de colectare. Anul trecut, controalele noastre au scos în evidență problemele de la nivelul județului. Majoritatea primăriilor au fost sancționate. Anul acesta s-au făcut pași importanți la nivelul județului și sperăm să fie funcțional sistemul de management integrat al deșeurilor și poate problemele vor sta mult mai bine.
Redactor: Dar cum credeți că poate fi rezolvată, eliminată această problemă?
Steluța Popescu: Primarii trebuie să se implice mult mai activ în gestionarea deșeurilor și totul pleacă de la educație, de la fiecare dintre noi. Fiecare localitate trebuie să conștientizeze că trebuie să facem o colectare separată a deșeurilor, trebuie să avem localități curate, să nu aruncăm gunoiul la întâmplare și, bineînțeles, Garda de Mediu aplică și sancțiuni. Vreau să spun, aviz primăriilor, că Legea privind regimul deșeurilor s-a modificat în ianuarie, iar amenzile care se vor aplica primăriilor au crescut foarte mult! Dacă înainte erau între 5.000 și 15.000 de lei, acum sunt de la 20.000 la 45.000 de lei.
Redactor: Cum i-ați simțit pe primari? Sunt receptivi? Doresc să remedieze aceste probleme, să dea o mână de ajutor?
Steluța Popescu: Colaborăm bine cu primăriile din județ, cu Consiliul Județean care trebuie să implementeze sistemul de management integrat al deșeurilor. Anul trecut, Ministerul Mediului a derulat campania Curățăm România și a fost o implicare bună din partea primăriilor. Cred că și anul acesta va continua această campanie. Inclusiv Garda de Mediu s-a implicat activ în această campanie privind educarea, responsabilizarea cetățenilor și primăriilor și, bineînțeles, curățarea zonelor unde erau abandonate deșeuri.
Redactor: Se construiește intensiv și în Constanța, și în Mamaia Nord, și pe întreg litoralul. Șantierele produc deșeuri mari și deversează ape murdare în lacuri și în mare. Dați-ne, vă rugăm, câteva exemple de cazuri cercetate și rezolvate
Steluța Popescu: Zilele trecute, de exemplu, am avut o reclamație cu privire la praful generat din șantierele de construcții de pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu și am avut o surpriză plăcută. Persoanele care au reclamat au sunat la sediul nostru și ne-au mulțumit că ne-am implicat și am luat măsuri imediat. Așa este, șantierele generează mult praf și deșeuri, și din păcate, în loc să se recicleze cât mai mult, așa cum vrem cu toții și cum legislația ne obligă, se aruncă pe la marginea localităților.
Redactor: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că veți fi dotați cu drone pentru a documenta și pentru a demonstra depozitările și arderile ilegale de deșeuri. Aveți personal suficient și pregătit pentru a acționa în acest mod eficient?
Steluța Popescu: Ne vom instrui să lucrăm și cu aceste echipamente. Este bine că vom fi dotați pentru că, după cum se știe, Garda Națională de Mediu nu are în dotare aparatură, echipamente de monitorizare a emisiilor sau de prelevare de probe. Vom fi în stare să lucrăm cu aceste echipamente și să facem față tuturor cerințelor.
Redactor: Ministrul a anunțat că livrarea va începe în luna iunie, iar până în septembrie compania care a câștigat licitația are obligația să livreze toate cele 46 de drone. Sunt multe, sunt puține, sunt suficiente?