CONSTANȚA: „Stâlpișorii” de pe trotuare au transformat plimbarea într-o cursă cu obstacole și limitează deplasarea nevăzătorilor
Publicat de Adina Sîrbu, 19 februarie 2024, 13:23
Modernizarea marilor bulevarde și a trotuarelor acestora, dar mai ales montarea zecilor de „stâlpișori” inclusiv la tracerile de pietoni îngrădesc și limitează deplasarea celor aproximativ 2.000 de persoane cu deficiențe de vedere.
Iulian Iova, președintele Asociației Nevăzătorilor Constanța, care numără aproximativ 1.000 de membri, spune că nu au fost consultați nici în privința accesibilizărilor și covoarelor tactile de pe carosabil, iar până acum nu au reușit să ia legătura cu autoritățile locale pentru a-și exprima nemulțumirile:
S-a încercat o discuție cu cei de la Palatul Administrativ din Constanța, dar deocamdată se pare că rămâne fără niciun impact. Cu această ocazie, aș dori totuși să mai fac și o referire la faptul că municipalitatea nu se implică corespunzător în accesibilizarea nevoilor persoanelor cu deficiență de vedere. Dovadă, această modernizare, în ghilimele, a municipiului Constanța, ce lasă de dorit. Mi se pare inadmisibil ca tu în mijlocul trotuarului, să pui stâlpi printre care să nu ai acces nici ca nevăzător, că nevăzătorul se orientează în general cu bastonul, și nici persoanele în fotoliu rulant nu pot să se strecoare printre acei bolarzi. Și plus de asta, pot să spun că nici covorul tactil nu este făcut corespunzător.
Ați încercat să luați legătura cu autoritățile locale?
Dumnelor trebuia să respecte un plan, dar nu au avut dorința să ne întrebe pe noi, cei care ne pricepem la aceste sisteme de accesibilizare, că nu faci accesibilizare doar pentru constănțeni. Constanța este un județ turistic, municipiul Constanța este turistic, cu o pondere națională și internațională, ceea ce la noi lasă de dorit.
Care ar fi o altă nemulțumire a nevăzătorilor în Constanța?
O altă mare problemă a nevăzătorilor este lipsa locurilor de muncă, pentru că, din păcate, angajatorii evită să angajeze persoane cu deficiență de vedere. Singurele locuri unde pot să lucreze cam fără probleme nevăzătorii sunt pe acele posturi de masaj din unitățile medicale din județ.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: facebook