Să cunoaștem Squid Squad, echipa de elevi pasionați de robotică, de la liceul din Eforie, care caută fonduri pentru dezvoltarea unui robot ingenios
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 9 septembrie 2018, 15:47
Patru elevi pasionați de științe exacte și în special de robotică, de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud au pus bazele unei echipe cu care vor să cucerească mai întâi podiumurile competițiilor de profil destinate școlarilor, pentru ca mai apoi să urmeze cariere în domeniul ingineriei, pentru a pune umărul la o lume mai bună.
Trei dintre membrii echipei Squid Squad de la Eforie s-au aflat în studioul Radio Constanța, unde au stat de vorbă cu realizatorul Larisa Calistru despre ambițioasele lor viziuni, dar și despre planurile actuale, acelea de a lua marele premiu la ediția de anul acesta a competiției First Tech Challenge.
Un singur lucru pare să le stea în cale Deliei, Alinei, Anei Maria și lui Cătălin: n-au destui bani să cumpere piesele necesare pentru asamblarea robotului câștigător. Noi vă invităm să-i cunoașteți prin intermediul interviului următor și să-i sprijiniți, în măsura în care puteți.
Larisa Calistru: Vreți să creați un robot și să impresionați juriul. La ce competiție vreți să ajungeți?
Delia Eremia: First Tech Challenge – este cea mai mare competiție națională și are în prim-plan construirea unui robot, implică și științele, mecanica, dar și distracția.
Larisa Calistru: Ce să înțeleg? Voi sunteți o echipă? Sunteți trei aici.
Delia Eremia: Da, suntem o echipă, lipsește o colegă de-a noastră, este la un concurs în Suceava.
Larisa Calistru: Ana Maria Olteanu?
Delia Eremia: Exact! Succes, Ana!
Larisa Calistru: La ce concurs participă?
Cătălin Cremenciuc: La RoSEF, un concurs care presupune prezentarea de proiecte, obținerea de sponsorizare și plasarea proiectului mai departe pe plan internațional.
Larisa Calistru: Am înțeles! Și voi aveți un proiect, sunteți patru în această echipă și aveți probabil și un profesor care vă coordonează.
Alina Negraia: Mentorul nostru este profesorul Laurențiu Bulgaru, este domnul nostru diriginte, profesor de chimie în cadrul Liceului Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud. Proiectul nostru, după cum a spus și colega mea, constă în construirea unui robot, programarea acestuia, învățăm cum să lucrăm în echipă, învățăm despre mecanică și despre științe și este totul într-un mediul foarte plăcut și foarte dinamic.
Larisa Calistru: Este doar la nivel teoretic deocamdată sau v-ați apucat de lucru?
Delia Eremia: De la an la an se dau niște misiuni, mai întâi trebuie să apară tema și mai apoi începem să lucrăm.
Larisa Calistru: Și ați început?
Delia Eremia: Am început să ne facem planurile, lucrăm și la logo, emblema, ne pregătim pentru temă.
Larisa Calistru: Numai că și costurile, bănuiesc, pentru un astfel de proiect sunt ridicate.
Cătălin Cremenciuc: Da, un kit de început ajunge undeva la 600 de euro, nu are neapărat o limită, pe măsură de tema este mult mai grea sau mai complicată ai nevoie de mai multe piese, mai multe motoare, senzori, care trebuie să fie programați să îndeplinească anumite cerințe pentru care se primesc puncte și se realizează clasamentul.
Larisa Calistru: Deocamdată fondurile vă lipsesc. Probabil că veniți cu bani de acasă, vă mai dau mama, tata, dar lucrurile n-ar trebui să stea așa.
Delia Eremia: De aceea suntem și aici, căutăm sponsori. Ne trebuie foarte multe piese și nu avem ajutor financiar. Avem o adresă de email unde ne pot căuta diferite persoane sau entități interesate să ne ajute.
Alina Negraia: Adresa este squidsquad.ltcs@gmail.com, așteptăm orice tip de ofertă, suntem deschiși la orice și vrem susținere.
Larisa Calistru: Pentru că idei aveți cu carul.
Alina Negraia: Exact.
Larisa Calistru: Dacă aveți idei înseamnă că vara n-ați dormit.
Delia Eremia: Nu prea. Am început vara în forță, am mers la plajă, iar pe finalul verii ne-am apucat de lucrat robotică și implicit pentru acest proiect.
Cătălin Cremenciuc: Am participat la o tabără de robotică. Am pornit de la Esența Robotics din Bistrița, la care am participat aproape toți. Am participat la niște cursuri în care primeam licențe de Creo, robot construction și foarte multe work-shop-uri de motivaționare și îndrumare pe planul STEM.
Larisa Calistru: Mai aveți proiecte comune sau acesta este primul?
Alina Negraia: Nu este primul. Am mai participat în proiecte împreună până acum, cum ar fi CanSat-ul, în care trebuie să construiești un mic satelit pe care să-l arunci dintr-un avion. Am mai participat la ExoRo, anul trecut, Delia și cu mine și am și câștigat locul I. Da, am participat la mai multe proiecte împreună.
Larisa Calistru: Iar acum credeți că ideea pe care o aveți pentru realizarea acestui robot merită investiția, mai ales că rupteți gura târgului, cum se spune.
Delia Enache: Exact. Anul trecut nu am avut o mare sponsorizare și nu am putut să facem un robot la fel cum ne gândeam noi, iar anul acesta avem gânduri mari, de aceea căutăm și o sponsorizare mai consistentă, ca să facem mai mult. Vom folosi piese mai bune, pentru că am observat că celelalte echipe sunt mai avansate.
Larisa Calistru: Ce anume v-a adus în această echipă pe voi? Când ați devenit o echipă?
Delia Enache: Echipa se numește Squid Squad, iar echipa de robotică propriu-zisă a fost creată în clasa a IX-a, când ne-am întâlnit toți colegii, prin intermediul domnilor profesori, domnul profesor de fizică și domnul profesor de chimie – mentorul nostru.
Cătălin Cremenciuc: Mentorul nostru și al Clubului de Robotică unde se fac foarte multe lucruri pe lângă proiecte și participarea la competiții. Acolo poți învăța să și programezi, iar mulți eram deja în Clubul de Robotică și am zis că dacă tot am ajuns la liceu, de ce să nu participăm mai departe să ne testăm abilitățile și să vedem dacă reușim.
Larisa Calistru: Trebuie să existe și o chimie, nu?
Cătălin Crebenciuc: Da!
Larisa Calistru: Începe școala acum. A fost scurtă vacanța?
Alina Negraia: Mereu este!
O echipă de elevi de la Liceul „Carmen Sylva“ din Eforie Sud caută sponsori pentru a crea un robot care să uimească juriul competiției First Tech Challenge
Larisa Calistru: 10 septembrie, o să vă întâlniți cu colegii voștri. Vă e dor de ei?
Delia Enache: Da. Asta și robotica ne entuziasmează cel mai mult! În rest, celelalte materii… (râd cu toții)
Larisa Calistru: Sunteți clasa a X-a. Vreau și eu să știu ce faceți voi în timpul liber! Robotică și iar robotică sau mai e loc și de altceva?
Alina Negraia: Noi, pe parcursul anului școlar, sâmbetele mergem la școală și facem robotică.
Cătălin Cremenciuc: Nu e ca o pedeapsă, este ce ne place nouă să facem în timpul liber.
Larisa Calistru: Câte ore munciți sâmbăta la Clubul de Robotică?
Alina Negraia: Destule…
Cătălin Cremenciuc: Depinde în câte proiecte suntem plasați, implicați.
Larisa Calistru: Fără număr, fără număr…
Delia Enache: Nu chiar fără număr, pentru că nu avem sponsori.
Larisa Calistru: Dar oricum, se înserează și atunci vă dați seama că sunteți de dimineață acolo…
Cătălin Cremenciuc: Într-adevăr, așa este.
Larisa Calistru: Asta se numește pasiune. Până unde o să meargă pasiunea voastră? Până unde ați vrea voi să meargă?
Cătălin Cremenciuc: Eu mi-aș dori ca pasiunea mea să meargă până unde se poate, nu voi da acum înapoi din cauza obstacolelor financiare. Asta am învățat de mic. Totuși, are o vorbă John Maxwell «Dacă n-ai luptat pentru ce ai vrut, atunci meriți ce ai». Din punctul meu de vedere, voi lupta cât voi putea și voi avea ce merit.
Larisa Calistru: Vreți să urmați și o carieră în domeniul roboticii sau ceva care să aibă legătură cu robotica?
Alina Negraia: Noi sperăm, noi asta vrem să facem, să ne implicăm în domeniul STEM care este Science, Technology, Engereering & Matemathics și vrem să urmăm cursurile unei facultăți care se axează pe acest domeniu.
Larisa Calistru: Nu prea sunt bani, iar sponsorii nu se prea înghesuie. Vreau să vă întreb dacă ați fost vreodată dezamăgiți din cauza acestor lucruri și dacă sunteți tentați să plecați din România sau vreți să rămâneți aici să faceți lucruri pentru țara în care v-ați născut?
Delia Enache: În anumite momente, în care avem proiecte chiar foarte frumoase și care ne-ar fi ajutat cu siguranță pe viitor, dar pe care nu le-am putut duce la îndeplinire din cauza lipsei sponsorilor, pot spune că doar pentru o clipă m-am gândit la asta, pentru că în România nu se fac prea multe lucruri tocmai din cauza lipsei fondurilor, dar apoi m-am scuturat și am zis «Nu, rămân în România. Vreau să fac lucruri frumoase pentru țara mea» și până la urmă ne vom descurca noi cumva.
Cătălin Cremenciuc: E doar un început…
Larisa Calistru: Este părerea Deliei. Alina, tu ce zici?
Alina Negraia: Eu consider că indiferent dacă avem sau nu avem fonduri, noi ne susținem visul și facem ceea ce vrem și sigur ne va duce unde, chiar și în țara asta, unde este în ascensiune robotica.
Cătălin Cremenciuc: Eu consider că și în România se poate, doar că e foarte greu, mult mai greu decât în alte țări, unde se caută transformarea în bine pe parte de automatizare și orice treabă făcută cât mai simplu, cât mai autonom, fără supunerea unui om la anumite condiții fizice extreme.
Larisa Calistru: Adică un român trebuie să fie de 10 ori mai bun ca să câștige un premiu?
Cătălin Cremenciuc: Nu neapărat, dar este de 10 ori mai greu să reușească să ducă proiectul până la capăt. Nu este ceva tragic, dar este o provocare. Dacă ai trecut de această parte, poți fi sigur că te vei descurca mai departe.
Larisa Calistru: Aveți idei, aveți nerăbdarea de a începe să puneți în practică proiectul vostru. Să repetăm adresa de e-mail la care vă pot contacta oamenii care au bani și care doresc să ajute niște tineri talentați și cu idei.
Alina Negraia: Adresa noastră de e-mail este squidsquad.ltcs@gmail.com, acolo vă așteptăm cu orice ofertă.
Larisa Calistru: Mai există și o altă posibilitate de a vă contacta?
Cătălin Cremenciuc: Ar mai fi și pagina noastră de Facebook Nova Robotics.
Larisa Calistru: Sau la Liceul „Carmen Sylva“ din Eforie Sud. Totuși, în afară de robotică, ce alte pasiuni mai aveți? Ați fost prin cluburi?
Delia Enache: Vara am fost, dar acum că începe școala nu cred că va mai fi la fel, dar totuși o să ieșim și cu prietenii.
Larisa Calistru: Cu ce gânduri începeți noul an școlar?
Delia Enache: Vreau să vin cu forțe proaspete, să mă implic în cât mai multe proiecte la robotică împreună cu colegii mei, pentru că facem o echipă genială, iar restul las să vină de la sine.
Alina Negreaia: Eu vreau să participăm în proiecte, pentru că asta ne face fericiți, să facem ce ne place.
Cătălin Cremenciuc: Având în vedere că în clasa a IX-a abia ne-am cunoscut, abia am creat niște criteriid de bază, presupun că în clasa a X-a o să fie mult mai frumos, mult mai bine, pentru că deja am început să colaborăm mult mai bine și să avem succes pe latura aceasta. Deci, presupun că clasa a X-a o să vină doar cu multe proiecte, multă plăcere și multă pasiune.
Noi le dorim mult succes și sperăm să-i avem din nou invitați la microfon când vor aduce la Constanța premiul competiției First Tech Challenge și, de ce nu, și altele!